Antall besøkende

2587153

Godt nyttår med toppmeis i plommetreet

Dette er første året vi har hatt toppmeis på besøk på foringsplassen. Nå er det til gjengjeld et helt par som er her og herjer vilt og fryktløst med både blåmeis og hageeiere. Morsomt bekjentskap på nyåret, tegner godt for det som kommer!

Øver på sydentur

Rikt fugleliv på morgenkvisten: svartspett på stubbe og fugle-V øver på sydenreise

Fuglen(e) har fløyet

I mange uker har blåmeisparet stresset inn og ut med mat av den bittelille, dårlige, tullete jålefuglekassen vi kjøpte på Jula før vi visste hva som kreves av en god fuglekasse. Vi tenkte st kommer det kuldegrader her, så går det åt skogen med årets blåmeisavling her i gården. Og vi tenkte at dette blir bare kav når de oppdager at de har valgt seg nettopp den kassen som sto midt i hobbygartnerens mest trafikkerte sti og i den hustrige nordveggen.

Men blåmeisen er en kul type. Uforstyrret av miljøbetingelser langt under pari har de altså også i år klart å fore fram ungene til flyvedyktige og gangs blåmeisbarn. Her ser man hvilket utrolig fjærmykt leie de har beredt for yndlingene sine. Nå skal vi oppgradere kassen til luksusstandard og håper på godt naboskap også neste sesong.

Fuglekasseobservasjon fra hengakøya

Kommer ungene ut snart? Her har det vært hyper-hektisk aktivitet i mange uker fra stadig mer stressede meiseforeldre. Nå må fødselen skje snart, dette holder ikle lenger. Fulgekasseobservatøren, betraktelig mindre stresset, følger ivrig med fra sin behagelige posisjon i hengekøya.

Fasan på solsikkefrø-jakt

Vi forer fuglene fortsatt, selv om butikkene er i ferd med å gå tomme for solsikkefrø og slikt som flaksende fjørfe liker som sikringskost i oppstarten av hekketida. Dermed trekkes også større pippipper og gakkgakker og tilstøtende karakterer til Kuretoppens foringsautomat. Spennende for oss også, dette. Her i morges fikk vi besøk av en fasan, som vanligvis bare høres skrapende inne i skogen.

Gjess! Fortroppen på plass

Fugleskremsel med paradoksal effekt

På en sykkeltur i nærområdet i morges så vi noe morsomt: På et jorde satt det en diger ring av ender og gjess og andre vadefugler. Småkvakkende, småspisende og interessert som et disiplinert teaterpublikum betraktet de i miden av sirkelen et stort fugleskremsel av den moderne typen der en slags ørneformet drage er festet på en lang stang i vinden og freser omkring med aggressive bevegelser. Snakk om paradoksal effekt på en antatt fugleavstøtende installasjon!!!

Dessverre for oss alle som elsker sommeren kan jeg nevne at de samme vadefuglene i to dager nå er observert flyvende i forsøksvise V-formasjoner, tydelige prøveflyvninger før høsttrekkene sørover.

Fugleskremsel

Offensiv svanefamilie i Vansjø

Rasjonelt sett visste vi selvfølgelig at vi satt trygt i den store snekka. Men farten og retningen til svanefar med familie, der de kom fossende rett i mot oss og uten tvil eller nølen, gorde ihvertfall meg litt flakkende i blikket. Kunne de virkelig komme til å angripe, slik midt i farleden på vakre Vansjø, på høylys dag, og det midt i fellesferien? I siste liten ga han imidlertid litt slakk og slapp oss forbi, men det var ingen tvil om hvem som var sjefen og hvem som bare var på besøk og hadde å oppføre seg pent her i dammen!
IMG_7373

Tørst flaggspett

Med kikkert og orkesterplass til foringsautomaten og vannfatet er det mye liv å studere, særlig for en som er tidlig oppe om morgenen. Her på Kuretoppen sørger nordøstvendt soveromsvindu for solvekking i stadig tidligere morgentimer, og vi har ikke hjerte til å avslå invitasjonen. Så da blir det kontinental cappucchino og biscotti med kikkert og pledd på terrassen, mens hele Kuretoppens fauna paraderer fordi på vei til morgenmåltid ved furua øst i hagen. Idag kunne vi regne opp på kort tid: ekorn, flaggspett, kråker, spettmeis, ringduer, skjærer, katt og en usortert mengde meiser og spurver, troster og gakkgakker. Aldri en kjedelig stund på Kuretoppen. Her ser man flaggspetten som bælmer i seg ferskt vann, sikkert mens han planlegger neste angrep på de stedlige meisekasser bare for å plage grunneieren og tapasbareieren og vannoppdatereren bak kikkerten.
flaggspett