|
Forleden var jeg rundt og strødde fin hønsegjødsel på busker og plen i hagen. Så kom regnet, og på arbeidets dag kunne hobbygartneren således sitte kistefornøyd innendørs og titte ut på alt utendørs som spirer og gror.
En som trolig har fått seg et skikkelig sjokk er hagelønnen. Inntil i morges sto den og overgrodde i et hjørne inne i stua. Det ble vel imperialistisk etterhvert, og det måtte det bli en ende på. Som man ser er den nå plassert ute på skyggesiden av drivhuset. Dette er en dramatisk plante, så det blir spennende å se hvilke fakter den kommer til å vise for å uttrykke at dette var en drøy sjefsbeslutning av gartneren uten noen form for forvarsel eller ankerett. Og det på selveste solidaritetsdagen! Allerede da jeg snudde meg i regnværet for å løpe inn igjen begynte den å henge med leppa, og idet jeg forlot den der i pøsregnet mener jeg bestemt jeg hørte noen nynne ‘off (umulig å uttale ‘opp’ med hengeleppe) alle jordens bundne treller…’
Regn som kommer etter lengre tids opphold og vind, det er kjærkomment! Vi hadde allerede begynt å se tegn til gul tørkefarge på bladene på plommetreet, og ville ikke ha repetisjon av forleden års avblading av bjørketrærne allerede i juli. Det ser det etter regnskyllene igår og idag ut til at vi ikke trenger å bekymre oss mer om på en stund. Istedet benyttet jeg anledningen i et bittelite opphold i gardinnedbøren til å overdrysse hagen med gjødsel. Det ble andre runde av det i år. Som man ser har jeg fått en god sving på hofte og arm. Den som av bildet får inntrykk av at det primært er berget som gjødsles her, så kan jeg dementere dette og forsikre om at dette var presisjonsgjødseling av høyeste sort. Blaut og svett hobbygartner etter endt jobb, men glade planter i alle bed.
Til natten er det meldt ganske mye regn her i Østfold. Det blir isåfall første skikkelige nedbør på en god stund, og skal komme godt med – det er skogbrannfare overalt, og hagen tørster! Jeg har vært flink hobbygartner og tatt en pause fra ompottingen i drivhuset for å hive hønsegjødsel på plen og planter.
Enten-eller-været fortsetter, denne helga med regn som skal vedvare hele uke som kommer. Tirsdag er det meldt 11 mm nedbør på 6 timer. Perfekt timing for årets første gjødsling, med andre ord. Før frokost var hele gjødslingsoperasjonen overstått, i lettpisket regn. Nå er det bare å jafse i seg av godsakene, gress og planter!
Midtvinters strever vi med å klare å mate kompostdunken Jostein tilstrekkelig til at det blir skikkelig varmkompost-prosess utav det. Ihvertfall trodde vi at den var stoppet helt opp etter at vi sluttet å fore den sånn i november en gang. Men en målestav med temperatursensitivt hode stukket ned i Josteins kjerne viste at det fortsatt er varme der inne. Overraskende. Vel, etter inngående konsultasjoner med familiens hageekspert Astri har vi kommet til at vi tømmer Jostein for innhold nå, legger presenning over den halvgåtte kompostjorda og lar den kompostere seg ferdig utenfor Jostein ett år til. Så kan vi samtidig starte opp den godeste Jostein fra bunnen av og ha masse plass til alt vi vil nykompostere sommersesongen 2014. Sounds like a plan!
I helga spadde jeg opp staudene i deler av vestbedet, la på 12 sekker med plantejord blandet med 3 sekker kugjødselkompost og plantet staudene tilbake igjen. Det har vært skrinn og sandete jord der i flere år, og alle plantene som har stått der har hatt tegn på sulteforing. Nå blir det andre boller! Flink hagegartner!
Fra sør kommer det akkurat nå i kveld et heidundrende regnvær innover Østfold. Som den uhyre gjennomtenkte og rutinerte amatørgartner jeg er (kremt…) har jeg nettopp i dag vært ute og gjødslet plen og stauder. Perfekt timing, som beviser ordtaket om at også blind høne kan finne korn.
Etter nærmest å ha argumentert meg selv ut av ideen om varmkompostering (visjonen om spyfluer i hagen ble for sterk kost) ble jeg overtalt til å gå for å prøve det likevel. Forslaget gikk ut på å forsøke å legge lista litt lavere ved å kjøre kaldkompost i den allerede leverte varmkompostbingen som er en del av kommunalt sponset komposteringsordning.
Så da er vi igang. Etter to uker med påfylling av matrester (NB! MINUS kjøtt, fisk og skalldyr!) kombinert med planteavfall fra krukker, mislykkede frøsåingsprosjekter (plenty!), avskårne blomster, lett blandet med kompostflis kan jeg bare konstatere at vi er på rett vei: her er det bikkjekaldt i bingen! Nesten permafrost. Overhodet ikke tegn til noen dekomponeringsprosess av noe slag. Dette tegner til å bli et tiltak av mer arkeologisk/garbagologisk karakter, for noen egentlig jordforbedringsverdi kan det umulig ligge her. Det som ligner på jord på dette bilder ER jord, det har vært jord allerede før det ble lagt i bingen. Purrekvaster, appelsinskall, løk og gamle planter er fortsatt lett gjenkjenneliger som, ja, nettopp, purrekvaster, appelsinskall, løk og gamle planter. Jeg pøser på med flis og jord for liksom å minne bingen på hva den er det til. For det er vel et poeng at det skal bli MER jord enn man hadde i utgangspunktet -det er ikke bare en litt tungvint jorddeponeringsordning dette? Hmmm. Men direkte ekkelt er det foreløpig ikke, overhodet ikke noe drømmested for spyfluer, så den målsetningen er ihvertfall innfridd.
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|