Antall besøkende

2625629

Noe tyder på at rådyrjakta har startet…

Rådyret regner med at hagen er et trygt sted. Det håper jeg også, og at det ikke er en drøss med storviltjegere i hekken på denne rådyrbukken!

Folksomt på Kuretoppen i dag

Bambi med strategisk basecamp med utsikt mot hagen

To meter inn i skogen har bambi nå opprettet basecamp med mykt leie og utsikt mot mine hageprosjekter. Strategisk plassert. Pokkers plageånd.

Bambi mesker seg med hagegodt

Bambi og Baby i hagen – igjen

Bambi i gården – igjen

Bambi med make med sesongavgrenset oppholdstillatelse

Altså, la meg si dette helt klart: Rådyr er IKKE velkomne hagegjester på Kuretoppen på vår- ogsommerstid.Men nå om vinteren, når alt av påkostet botanikk og møysommelig framdyrket prydvekst likevel sover under et lett lag puddersnø, da er det faktisk ikke så aller verst å se disse skjønnhetene passere hagen i langsom og vaktsom gange. Gå videre, bambis, passer, løp, diffunder, og ikke venn dere til tanken om å frekventere Kuretoppen på fast basis. Vi lever i fredelig sameksisstens idag, men når våren kommer, da blir det revirstrid!
img_8672
img_8675

Klatrerosen ‘Laguna’ skal bekle pergolaen

Jeg har i gave fått to eksemplarer av klatrerosen ‘Laguna’ (Kordes), kjøpt på Hesleberg gartneri i Vollen. Tanken er at disse to rosa skjønnhetene skal klatre i min vidunderlige selvkonstruerte pergola som jeg idag har ryddet for planter og gjort klart for plassering av benk/stol/gudvethva, se nederste bilde).

Etter råd fra gartneriet skjedde plantingen ved at jeg vannet røttene godt, så fylte jeg to papirposer med plantejord, satte rosene oppi dem og plantet dem på vekststedet, altså med papirposene på. Så vannet jeg masse igjen. Dette blir interessante greier! Mitt innstrtkk er at rosen selv følte seg overveldet og sjokkert av hele omplantingsprosessen.Den hang over kanten til pergolaen som en sjøsyk førstereisgutt som spyr over ripa.

Nå håper jeg det ordner seg, og at ikke stakkaren idet han endelig løfter hodet og igjen med klart blikk ser seg rundt på sitt nye oppholdssted stirrer rett inn i de ustelte jekslene til et forbipasserende og sultent rådyr! Til beskyttelse er rosene utstyrt med skikkelig skarpe torner, men kjenner jeg de hemningsløse rådyra rett anser de ikke dette som noe hinder for å jafse rosene i seg. Trolig mener de bare det er ekstra praktisk at maten leveres med tannpirkere inkludert.

Egentlig er det forferdelig skjødesløst av meg å eksponere min nyervervede rose for rådyrrisikoen. Det er jo velkjent at rådyrene her på Kuretoppen ikke kjenner noen grenser og frekventerer hagen på daglig eller nattlig basis på jakt etter rådyre (for hobbygartneren) planter å spise. Jeg har lest meg til at det skal hjelpe å montere opp en snor av ullgarn rundt rosene. Ullgarn har jeg dessverre ikke rukket å skaffe meg – jeg er som man skjønner ikke noen stor hobbystrikker. Men idet jeg skriver dette slår det meg at våre lokale rådyr sannsynligvis bare vil reagere på ulltråden med begeistring over at tapasen nå ikke bare leveres med tannpirkere, men også er supplert med tanntråd!
IMG_6960

IMG_6958

IMG_6944

Staselig hverdagsplante: rosekattost

Alle som ser denne flotte rosekattosten som jeg sådde fra frø i våres spør om det er en stokkrose. Neida, dette er en aldeles hverdaglslig rosekattost, som sår seg selv etterhvert og dukker opp i alle bed. Men riktig staselig er den. Humler og bier elsker den, den tåler en støyt både av vind og tørke, sneglene er uinteressert og til alt overmål har den den store fordel framfor den adelige fettern stokkrosa at denne her gidder ikke rådyra engang snuse på! Forbilledlig!
imageimage

Frekkhetens nådegave hos snegl og rådyr

Jeg makter ikke kommentere disse bildene av snegle i drivhuset inhalerende min plante, og og rådyrspor midt i blomsterbedet. Uansett, de taler vel for seg selv. Forbistrede skadedyr!image

 

image