Antall besøkende

2625629

Men solsikkefrøene mine får du aldri…

Ekornet ‘Nøtte’ med  truselatferd ved foringsautomaten idag. Hele Kuretoppen skalv…

Ekorn i soloppgang

Drama i emning?

I fjor vinter bodde det et ekornpar i uglekassen. De så ut til å ha det riktig hyggelig der oppe, og frekventerte den nærtliggende foringsautomaten vår for meiser med stor entusiasme og vitalitet. Det ble det brått slutt på sånn i januar en gang. Uten å påberope meg vitenskapelig belegg for kausalitet kan jeg slå fast at ekornparets forsvinnen skjedde samtidig med at vi begynte å høre nattlig kattugle-tuting i tretoppene rett ved huset. The ugle had landed. Tidlig på våren begynte de en voldsom rugeatferd på uglevis, til begeistrede tilrop fra oss som sto med kikkert og lyskaster og forsøkte å få et glimt av uglehunnen idet hun forlot reiret for å bunkre mat i skumringen. Så, etter flere uker med hektisk rugeaktivitet, ble det brått dørgende stille borte i uglefurua. Da Paco, kledd i fullt motorsykkeutstyr og hjelm med visir for sikkerhets skyld, klatret opp for å se, var kassa tom og veggene innendørs fulle av blodspor. Vi grøsset: hadde det fordrevne ekornet henvgjerrig ligget på lur til de så at ugleforeldrene var på handlerunde og så slått grusomt tilbake på ugleungene, enten egenhendig eller kanskje gjennom en leie-mår(der) – (ett poeng for godt ordspill der, hva?)? Uansett, hyggelig var det ikke.

Planen i år var egentlig å forhindre gjentakelser av denne fryktelige huseiertvisten gjennom å flytte uglekassen lengre inn i skogen. Men nå er jeg redd vi har kommet for seint: Sist helg gjorde vi to foruroligende observasjoner samtidig: 1) ugletuting i tretoppene, og 2) ekornspor nær uglekassen. Det er som vi hører det ule og snatre samtidig inne fra skogen: This uglekasse ain’t big enough for both of us! I midten står vi hoderystende og kan lite gjøre. Er det virkelig på’n igjen? Hva skal man med krimserier på TV når man har slike naboer?

IMG_4470IMG_4473

Uglekasse med omstridt eierskap

P1090015Det foregår mye i skogen omkring Kuretoppen for tiden. I natt våknet vi av ugletuting rett i nærheten. Først ble vi begeistret, for det kunne høre ut som om endelig en ugle hadde oppdaget uglekassen vår og brukte den som sjekketriks og egenreklame.

Så kom vi på at den uglekassen jo forlengst er annektert av ekornet Nøtte og hans fru Liten, som etter alt å dømme er kommet godt i gang med årets ekornproduksjon (se bilde ev ekteparet Nøtte nedenfor). Ikke bra! Det spørs om mekling vil fungere hvis såpass kontrære personligheter som ugle versus ekorn støter sammen i beinhard interessekonflikt.

Nå satser vi alt på at fru Ugle etter visningsrunden vil komme til at kassen er plassert for tett på folk og at det kreves for mye oppussing etter tidligere leieboeres smakløse innredning og skittenfeldige levesett.

Nøtte med frue
Foto:Francisco Ramos

Personligheter i hagen

En halvtime på terrassen med en kaffekopp og kamera. Det er alt som trengs for å kunne studere et pent knippe av hagens personligheter. Her ser man, fra venstre: flaggspettmor (junior sitter i tretoppene og venter på bearbeidede solsikkefrø fra muttern), ringduen Magda (hun har her lagt seg godt til rette med nebbet mot utsikten mens hun venter på partneren Bjarne), en bille godt gjemt i klaserosen ‘Louise Bugnet’,  den sjenerte kråka som holder til i et tre over veien,  ekornet Nøtte naturligvis og dessuten to forbipasserende stilitser som bare er der for å forskjønne omgivelsene med sine flotte fjærfarger. Aldri en kjedelig dag på Kuretoppen!

flaggspettdueinsektsjenertekorn1

stilits

Aktivt ekorn

ekorn2

ekornekorn3

Og nett som ho satt og åt og trudde at alt var trygt…

skummel

Nøtte ekorn med unger i uglekassen iår igjen

På en snartur ute i hagen innimellom regnbygene og tåkedottene følte vi oss observert. Ganske riktig. Familien Nøtte er på plass i uglekassen denne sesongen også. Gleden over gjensynet var fullstendig på vår side – Nøtte satt i riksløvepositur i kasseåpningen, skulte på oss og kommuniserte glassklart at vi skulle pelle oss vekk. Vi skjønte vi var uglesett og fulgte anmodningen.
Nøtte

Spor i natten

Når man lever i skogkanten er man aldri alene. Snarere tvert imot; en uendelig strøm av eksistenser  mener seg berettiget til å være på eiendommen hele tiden. De er ofte diskrete i sitt nærvær, men nysnø er et utmerket medium for å kartlegge sporene deres. Her ser man siste natts tråkk etter hhv pippipper, katter, ekorn og rådyr.  Når man tar den samlede effekten av alle  disse fastboende samt banken der vi har huslånet så kan man fundere på i hvilken grad man reelt sett er huseier her på Kuretoppen. Ut fra flere perspektiv er vi vel mer leietakere med ansvar for hagestell og snømåking.

Rådyrspåor, på vei til juleneket

Rådyrspåor, på vei til juleneket

 

Populært julenek

Populært julenek

Rådyrspor. Her har de vært og gnaflet i seg fra juleneket

Rådyrspor. Her har de vært og gnaflet i seg fra juleneket

Ekornet bruker stubbe som hopprampe

Ekornet bruker stubbe som hopprampe

Målrettede kattespor

Målrettede kattespor

Flere målrettede kattespor

Flere målrettede kattespor

Kattespor uten flik av tvil

Kattespor uten flik av tvil

Fingeravtrykk av pus

Fingeravtrykk av pus

Nøtte ekorn: en stilstudie

Ekorn i farta