Antall besøkende

2587091

Høstløkene plantet på overtid – igjen

Det er slitsomt og surt arbeid å sette løker i jorda mens regnet pisker og termometeret går mot null. Best er det å være tidlog ute, da blir også resultatet bedre når våren kommer.

Klarer jeg å være tidlig ute? Nei. Aldri. Ikke i år heller. Men idag ble arbeidet gjort, i en fei som vanlig, og så som et lyn inn i stua og tilbake foran peisvarmen.

Fem måneder er lang latenstid for belønning. Men: ingen løker, ingen vår!

Georgine på opptur

Mine jordslåtte georgineknoller har for alvor oppfattet at vinterdvalen er over. Nå titter skuddene opp over jordskorpa i bøtter og spann inne i drivhuset. Rett før utplanting nå, damer!

Georgineknollene jordslått og satt i drivhuset

Bier, humler, mygg og fluer – fortsatt mars og allerede alle mann på dekk!

Nå tar våren skikkelig av: krokus og sol og helg!

Tøffing titter fram

Georgineknollene tatt opp og lagt til vinterlagring

Det er ille å rykke opp planter som fortsatt står i bra blomst, men nå er det rett før nattefrosten setter inn, og da må de verdifulle årgangsgeorginene være trygt plassert i boden.
img_8605 img_8611 img_8606

Prøver meg på overvintring av sjokoladekosmos

Sjokoladekosmos (pyntekorg) er en av favorittene mine i staudebedet. De har knollrot, og jeg vet det skal være mulig å overvintre dem. Selv har jeg enda ikke klart å få det til, knollene har det hele tiden med å skrumpe inn og bli usynlige i løpet av vinteren, men nå leste jeg på nettet at det kanskje går bedre hvis man legger dem til å sove med jorda på. Prøver det, går det galt igjen er det jo nye å få kjøpt hos de proffe plantefolka til våren.
img_8602

Høstløkene endelig i jorda

Det blir alltid utsatt til i siste liten. Jeg er ikke egentlig så veldig glad i oppgaven med å plante løk om høsten. Ofte er det ganske kaldt når jeg tar meg på tak og går i gang, litt tungt, styrete å manøvrere mellom stauder og sommerplanter på hell, og umulig å finne gode arbeidsstillinger. Det ender gjerne med at jeg pælmer de arme løkene ned i  alt for grunne og trange hull, som jeg allerede der og da vet kommer til å funke dårlig, og så går jeg inn igjen etter operasjonen med en ikke liten ergrelse over egen harelabbmentalitet og latskap. Likevel, og ikke desto mindre: vår etter vår tyter det opp fine allium og scilla og klosterklokker og narcisser over alt, og jeg sender en takknemlig tanke for skaperverket (og litt til meg selv for i fjor) for løkenes ukuelige livsvilje som nok en gang lager vårglede i hagen. Nå er det gjort! La oss håpe det går bra denne gangen også.

img_8203

Planteløker klare for utplanting, men bedene bugner jo enda!

Jeg er fullt klar over at løkene til vårens tidligste planter burde vært i jorda allerede. Men både stauder og sommerblomster står så fine i bedene enda, det er fortsatt tett og frodig over alt. Hvordan kan jeg da begynne å trampe og grave og rote og forstyrre omkring beina på disse stakkars tapre typene? I tillegg er løksetting litt av en jobb for hobbygartneren også, masse graving og jord, så litt motstandsfylt er det ærlig talt å starte denne jobben. Klart jeg skal gjøre det, lover! Riktig snart! Kanskje allerede i morgen!

For jeg vet jo at jeg hver vår, når narcisser og krokus og perleblomster og scilla og allium og what-not skrur seg resilient opp av tela, sender en takknemlig tanke tilbake til meg selv for at jeg høsten før, ofte i kulde og lett snødrev og ufyselige forhold, gadd å krabbe i knestående omkring og helle løker i jorda. I morgen skal jeg gjøre det, i morgen den dag!
img_8125

img_8145