Antall besøkende

2625629

Georgineknoller jordfestet idag

Georgine på opptur

Mine jordslåtte georgineknoller har for alvor oppfattet at vinterdvalen er over. Nå titter skuddene opp over jordskorpa i bøtter og spann inne i drivhuset. Rett før utplanting nå, damer!

Georgineknollene jordslått og satt i drivhuset

Georgineknollene tatt opp og lagt til vinterlagring

Det er ille å rykke opp planter som fortsatt står i bra blomst, men nå er det rett før nattefrosten setter inn, og da må de verdifulle årgangsgeorginene være trygt plassert i boden.
img_8605 img_8611 img_8606

Georginesommer, og en neve nicotinia

I terrassebedet foran drivhuset er det nå høysommer og full guffe på alle blomstersorter. Årgangsgeorginer overvintret og plantet med knoll, sommergeorginer sådd fra frø og omhyggelig bevoktet mot diverse snegleangrep tidlig i sesongen, samt et fint dryss av nicotinia som jeg liksom syns jeg bør så hvert år.
IMG_6801 IMG_6799 IMG_6800 IMG_6802 IMG_6803

Like før georginene blomstrer tross snegleplagen

Fortsatt er det mest grønt i bedene. Men om en soldag eller to til kommer sommergeorginene mine til å springe ut i full blomst. Jeg gleder meg! Det skal sies at jeg flere ganger i løpet av våren har tvilt på årets georgineavling – snegler av alle slag elsker georginer og ligger langflate for å gnafse i seg alt som ligner på georginegrønt i det det stikker hodet  opp av jorda. Men høk over høk: på kvass vakt står hobbygartneren  over bedet og knerter snegler i det øyeblikket de stikker følehornene bort på mine små georgineaspiranter. Livet er vakkert og nådeløst.

Det nytter ikke å være naiv her, eller, det blir ihvertfall kostbart i lengden. Og man må velge seg sine kamper. Så mens jeg foetsatt slåss med sneglene om georginene, så har jeg gitt opp når det gjelder petunia, roser og pelargonier. Der er rådyrene helt umulige, og jeg holder alle disse plantene på terrassen på livstid. Der begynner de imidlertid å gro bra til i år, de også. Petunia, rosene og pelargoniene, mener jeg. Rådyrene orker jeg ikke engang å tenke på. De er sikkert feite og blide etter å ha vært i hagen min og spist nattmat i hele vår.
IMG_6062

terrasse

Blomkarse sådd på nytt, første runde ville ikke spire

Jeg vet jeg er vel ivrig etter å så de årlige blomkarse- og erteblomst-frøene, det gjentar seg hver vår. Straffen for for tidlig såing er streng: de forbistrede frøene kommer bare rett og slett ikke opp av jorda. Sånt blir dyrt og bortkastet arbeid for en hobbygartner, så jeg prøver å stagge meg. Det er veldig vanskelig, og iår har jeg tydeligvis sluppet opp for raskt- Dermed viste to poser sådde blomkarse ikke noen tegn til liv tross hyperivrig oppfølging av våryr agrar.
Da er det bare en ting å gjøre, nemlig kjøpe flere frø og så på nytt litt senere. Herved gjort idag. Og videre, herved, blomkarser, som påstås å være lettdyrket , er det ingen unnskyldning for å unnlate å gro som bare f….!

Og så kan jeg samtidig  legge til at årgangsgeorginene er nennsomt vekket og nydusjet, satt i lys til litt spirehjelp før jeg kaster på dem jord og driver dem videre i drivhuset til frostfaren har lagt seg.Når nå det blir… ( litt bitter avslutning her, jeg syns våren er fin men litt treig i år, ganske kjølig og ikke helt maks, lissom…
IMG_5561

IMG_5562

Leggetid for pelargonier og georgineknoller

Årgangsgeorginene mine er gravd opp og satt til vinterhvile på boden sammen med de tre fantastiske pelargonieplantene av type ‘Dronning Ingrid’. De gjenværende blomsterhodene gjør en siste lille innsats som pryd på stuebordet. Takk for seg!

IMG_3715IMG_3720

Nesten like fidus som elg i solnedgang: Sommerfugl på georgine

IMG_3425

Fra knoll til plante på rekordfart

Georgine på opptur

Georgine på opptur

Nyplantet jordskokk skyter i været

Nyplantet jordskokk skyter i været