Antall besøkende

2625628

Sopp prøver seg som bunndekker

Det vokser en heksering med lys sopp i plenen på østsiden av Kuretoppen. Noen har tidligere ment at dette er champignon. Det syns jeg er spektakulært, men har enda ikke turt prøve meg på å spise den. Dermed framstår den som ugress, uansett potensiell spiselighet. Her forleden oppdaget jeg et par kjempedigre eksemplarer av arten i frisk vekst under dekke av bladene til en hosta og noen lammeører. De var så store at man fikk en følelse av at de har navn og personnummer. Opp og bort, gutter, her hører dere ikke hjemme!
IMG_6815

Kveke med 1 meter langt rotsystem – allerede i april!

IMG_4908

Piggete ugressplante: hva er dette?

I løpet av sommeren har denne planten her rykket inn i hagen fra alle sider. Stikkende, kan bli kjempediger, men er lett å trekke opp av jorda – altså ikke veldig stort rotsystem (foreløpig). Jeg kan ikke huske å ha sett den før her på Kuretoppen. Noen som kan fortelle meg hva dette er for noe, og hvordan man bekjemper den?
P1080674

Sopp som paddehatter i plenen

Now you don’t see them, now you do! I løpet av en natt var det grodd opp en drøss med digre sopper i plenen utenfor drivhuset. Jeg skrur dem opp med løvetannfjerneren og heller dem så langt unna jeg bare kan. Ugress har jaggu mange former.
155

Årets første runde med løvetannfjerning

løvetann

Ugress med velutviklet rotsystem

Se på det rotsystemet til denne gjøken av en ugressplante som jeg tok i luggen og nøkka opp her forleden dag! For en ufattelig kontrast til de beskjedne greiene som forbinder mine alskens spirer til dette livet foreløpig.
003

Fjong løvetann


Foto: Francisco Ramos

Snegle inhalerer en løvetann – eller er det omvendt?

Den store lukedagen

Noterer meg for en heltemodig innsats i bedene idag. Kveke, skvalderkål, løvetann og generelt ugress ble jekket opp av jorda med en målrettethet som overgår det meste av hva jeg er i stand til å mobilisere på en søndag. I øverste del av trappebedet til venstre har jeg lagt aviser under jorda for å forhindre fri ugressvekst resten av sesongen. Lur amatørgartner!

Nesler til gjødselvann

Brennesle er det ingen manko på her på Kuretoppen. Tidligere hadde jeg tenkt – som hevn mot den irriterende ugressveksten – å bruke den til neslesuppe. Men så var vi på foredrag med Roseexperten, og han nevnte noe jeg også hadde hørt før, nemlig at nesler som har ligget i vann en ukes tid er glimrende gjødselvann for planter. Man skal bare la dem ligge til naboen klager over vond lukt, da er den ferdig til bruk. Så i dag har jeg vært rundt på hele eiendommen og funnet nesler, og her ser du dem i begynnelsen av fermenteringsprosessen. Heldigvis for bloggens lesere kan man ikke levere blogger med autentiske lukter til bildene enda, så da blir det bare naboen som etterhvert vurdere når heksebrygget er ferdig.