Antall besøkende

2625629

Nok et vårtegn: meisene har begynt å synge!

IMG_1605
Foto: Francisco Ramos

Drama i meisekassene

I forrige uke oppdaget vi at flaggspetten drev og mobbet en kjøttmeiskasse. Paco tok en titt inn og så det var 7 forkomne unger der inne, tydelig underernært og matte. Kjøttmeismoren var alene om foringen, den gikk sporadisk og selv om vi klarte å jage vekk den plagsomme flaggspetten så vi mørkt på perspektivene for hele den lille kjøttmeisfamilien. Vi fikk dessverre rett. Idag oppdaget vi plutselig at kjøttmeismoren desperat forsøkte å fore blåmeisungene i kassen ved siden av, mens hun hadde gitt opp sin egen kasse. Blåmeisene ville ikke ha noe av det, naturligvis, men hun ga seg ikke, og etterhvert klarte hun å gi mat til de høylydte og snart flyveklare blåmeisungene (se bildet). Dette skjedde til blåmeisforeldrenes åpenbare frustrasjon. Nå har vi åpnet og renset kassen hun forlot. Triste greier, for alle parter. Og jeg har en høne å plukke med flaggspetten som startet elendigheten. Jeg har sett det er mulig å sette webkamera inn i fuglekaser for å følge med i utviklingen. Tror jeg står over, jeg.
untitled-1-4

Dompap-hunn i tretoppen

Sjeldent besøk av en dompap på Kuretoppen idag. I tillegg kan vi notere oss for observasjoner av følgende pippipper i omgivelsene samme dato:
Kjøttmeis, spettmeis, blåmeis, gulspurv, grønnfink, pilfink, nøtteskrike, flaggspett, ringdue, kråke, skjære, svarttrost, Canadagjess, fasan.

Det har vært stille på fuglefronten i vinter, men det tar seg opp.
Foto: Francisco Ramos
Loquete

Siste kjøttmeisreir forlatt denne uka

Rød fare for hekkende kjøttmeis

Når katta sitter på taket og titter inn gjelder det for selv den mest nysgjerrige kjøttmeis å ikke titte ut!

Kulda øker matlysten -både hos de med og uten fjær

Kokosnøttelsker

Video: se kjøttmeisungene våre forlate kassen!

Stort: I morges var vi fascinerte vitner til at fem små kjøttmeisunger forlot fuglekassen! Og vi har det på video! Sjekk denne lenken som vi la ut på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=CIN2edzOY80

Travel helg

I helga har det skjedd mye her i hagen. Skammelig nok for det meste uten vår tilstedeværelse, grunnet Trondheimstur.

Her er ‘Det beste’-versjonen av hagehendelsene:

  • fredag så Paco en orm som krøp over parkeringsplassen. Den kom fra vestsiden av hagen. Jeg har presset ham intenst på ormens utseende. Paco er upresis, men mener halvdiffust at den var hel-grå. Stålorm, da, forhåpentligvis.  Men uansett, den kom fra en del av hagen der jeg tidligere bramfritt og naivt har stukket hendene inn i uoversiktlig buskas. Det skal ikke gjenta seg.
  • fredag ga jeg etter for umenneskelig press og omplantet klatrehortensiaen vekk fra oppadstigende løype på sørveggen. Hortensiaen er nå delt i tre og plantet på uilike steder på østsiden, kun med bergvegg som blotreplass. Vi får se om de overlever.
  • fredag omplantet jeg også flere selvsådde  solsikker til ulike steder i hagen. Den umiddelbare reaksjonen fra de omplantedes side var sjokk og sorg. To dagers sommervarme uten skikkelig vanning grunnet beklagelig gartnerfravær hjalp ikke på stemningen. Til uka er det meldt mye regn og mye varme. Det burde være bra forhold for planter med ømme tær.
  • Alle årgangsakeleiene har sprunget ut. Flotte blomster.
  • Og så har den første spiren til prydgresskar dukket opp av jorda
  • I to av fuglekassene har ungene forlatt kassen. Og vi som hadde så lyst til å se det skje!
  • Jeg har plantet ut flere av erteblomstspirene. Tre av dem er satt i en veggampel og avkrevd hellig løfte om ikke  å bevege seg i retning veggen.

Pågående og avbrutt ynglepleie

I tre av fuglekassene er det full aktivitet med mating av fugleunger. Så mye trafikk er det at i morges var foringsautomatene bunnskrapt. Intenst mas fra hektiske fugleforeldre førte til at jeg måtte kjøre ens ærend til en søndagsåpen butikk og skaffe påfyll. I den fjerde fuglekassen, den det har vært så mye rift om i måneder, la vi torsdag merke til at foreldrene var stresset og aggressive. Så ble det helt stille. På bildene ser dere hva Paco fant da han åpnet kassen idag. Livet kan være et tøft sted.