Antall besøkende

2625629

Gul chili

Moden chili med futt

Chili i bøtte og spann

Chili sin carne

Jeg har lest meg til at chili er en flerårig plante. Pr nå står det tre selvsådde og friske chiliplanter ute på terrassen og strutter. Ifjor ble de jeg hadde veldig triste så snart de kom innendørs, og de døde etter kort tid. Så nå kvier jeg meg litt for å ta dem inn. Ute  kan de imidlertid ikke være så mye lenger – det er meldt kaldt til uka.

 

Jeg kan legge til at det er klinisk bevist at disse chiliene har futt i seg. Jeg la en hel, udelt, i dagens ratatoille for at den skulle være lett å se. Paco hadde ikke på briller, men fant den ved tyggemetoden, og spytter fortsatt ild nå etter Dagsrevytid.

Paprikaen i fin gjenge

Noen trives, andre hutrer

Formedels plassmangelen i drivhuset ble, som tidligere meldt, noen av drivhusbeboerne kastet ut for noen dager siden. Chili’en og paprikaen syns det var helt greit. Busktomaten protesterer på det sterkeste og truer med å kaste inn håndkleet for godt.

Noen er enda mer fisefine og vil ha innevarme hele døgnet. For basilikum’ene, f.eks., ser det ut til at utflytting til drivhuset ble for hard kost. Det var kaldt i natt, minimumstemperatur her på Kuretoppen målt til 3,5 grader. Men jeg hadde på varmeovn der inne som klarte å holde 7 grader i drivhuset på det kaldeste. Tiltross for det har altså alle basilikumene blitt brune i bladverket, og tilstanden virker kronisk og dødelig.

Jeg er i ferd med å konkludere med at basilikum, det er ferskvare fra butikk. Så sære går det ikke an å være.

Chili og paprika i farta

Frø! Sådd!

Forferdelig at ikke skikkelige hagesentere åpner før langt utpå sommeren! Hva er det for slags latskap i gartnerstanden? I ren desperasjon, presset fram av et kjempefall i utetemperaturene siste døgn, fant jeg meg selv krabbende nærmest på mine knær til Plantasjen. Der har jeg jo egentlig forsverget at jeg noen sinne skulle sette mine ben igjen. Men, som sagt, det var på knær, ikke ben, jeg entret det irriterende men helårsåpne hagesenteret idag.

Her er dagens frøinnkjøp:  Basilikum, ridderspore ‘Sky lights’, paprika ‘Redskin’, chilipepper ‘Apache’ (alle disse skal jeg sette i såjord i løpet av noen dager). Dessuten, for såing i mars/april: Tomat ‘Totem’, sommerfuglblomst (Nemesia) ‘Carnival’, prydløvemunn ‘Cheerio’, blomkarse, akeleie ‘Mckana Giants’ og pyntegresskar ‘Turk’s Turban’.

Siste oppdatering: Jeg klarte naturligvis ikke å vente, og sådde alle frøene der det sto februar som mulig forspirings-dato. Her er de: Basilikum, ridderspore, paprika og chili. Hell og lykke på deres vei gjennom jordskorpa!

Vel blåst til chilien

Den totale avling fra chiliplanten ble på omlag 10 frukter. Ikke dårlig, neste år skal jeg begynne tidligere og ha flere planter. Drivhuset er med i planene.
Når det gjelder akkurat denne planten er mitt inntrykk av at kvelden har kommet for godt. Jeg tenker å kaste den. Alle som har innvendinger mot dette må melde seg raskt.

Chili til tørk

For hver dag nå blir stadig flere av chili-fruktene modne og klar til høsting. Jeg har så langt valgt å henge dem  til tørk på kjøkkenet. Veldig dekorativt, men tar gjerne imot råd og tips om andre måter å oppbevare dem på!