|
Lippiaen har deilig, spennende smak på bladene. En slags sitronmelisse, men med sjokoladestenk. Perfekt for meg. Jeg går og momser lippia-blader hele dagen. Den var jo opprinnelig plantet i krukke som sto i terrassebedet, men det viste seg raskt at den tåler dårlig veldig mye sol og varme rett på seg. Skyggen er mer lippiaens domene.
Da jeg skulle flytte den fra terrassebedet oppdaget jeg at den hadde generert røtter midt på en av stilkene som hadde ligget ned mot jorda. Det sa meg at den er en uhyre lett-stiklet urt. Så jeg brøt at den grenen som hadde rotet seg og satte den ned i en ny potte. Det betydde at stiklingen mer eller jmindre sto på hodet i forhold til den opprinnelige retningen på stilken. Null problem for lippia. Her ser dere, stiklingen har laget nye skudd og koser seg verre i skyggen av alle tomatplantene i drivhuset.
Hva mangler i bedet her venstre? Riktig! Lippiaen! I går ettermiddag da jeg tittet ut av vinduet for å få med meg det spektakulære værfenomenet ‘ettermiddagssol’ oppdaget jeg til mitt sjokk at lippiaen i terrassebedet holdt på å ta kvelden. Alt hang rett ned på den. Tørt og forferdelig det hele. Jeg spratt ut og reddet den over i skyggen. Der står den nå og pusser pelsen etter forskrekkelsen, sammen med tre nyankomne cherrytomatplanter som kanskje like gjerne kunne tatt over plassen i sola. Vi får se. Det er ihvertfall konstatert at lippia ikke er noen solelsker.
Jeg har tidligere nevnt at jeg har kjøpt en urteplante som smaker sjokolade. Her er’n! Den var så god at jeg umiddelbart fikk to konkurrenter som var ute etter å gafse i seg bladene på dene. Den ene var Paco. Forutsigbart. Den andre var en skogsnegle. Jeg så i sidesynet at den tredde på seg joggeskoa så snart Lippien var satt ut i bedet. I løpet at 20 minutter hadde sneglen forflyttet seg de drøye seks metrene som skilte den fra urtelekkerbiskenen. Jeg fulgte med som en hauk hele tiden, og vippet sneglen milevis avgårde rett før den kastet seg over dessertmåltidet. Denne planten er MIN!
Latinsk navn: Lippia dulcis colada
Etter tips fra Jorunn og Rolv fant jeg denne lenken til mer om Lippia dulcis: http://en.wikipedia.org/wiki/Phyla_dulcis
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|