|
Se for deg gartneren inne i drivhuset i stillferdig arbeid med å høste frø fra akeleiekapsler hun har plukket en orle morgon i byrjinga av september. Litt ergerlig på seg selv fordi hun nettopp i vanvare, men typisk nok, har kommet til å tømme en haug med valmuefrø opp i det som skulle være en ren samling akeleiefrø – og dermed har spolert planen om å lage små fine frøgaveposer til jul – har hun sluttet å nynne. Men fortsatt en hun i rimelig bra humør. Det skal dessverre bli kortvarig.
Idet hun tappert, omenn tiltakende utålmodig, har startet på en ny skål med BARE akeleiefrø, ser hun at det ut av akeleiekapselen ramler en flått av typen IHERDIG OG SULTEN. Mens gartneren frenetisk starter en jakt med saksen (NB – risky ettersom bordet er stappfullt av skåler med skjøre frø som ikke må veltes eller blandes ytterligere) for å pasifisere insektet som stormer omkring på bordet, roper hun på husets hobbyfotograf. Han kommer ilende, bevæpnet med macrolinse. Resultatet av bildet sees her. Da har den gåsehudbefengte gartneren allerede fått inn et par fulltreffere på flåtten. Man kan imidlertid se gjennom macrolinsa at den lever fortsatt. Det kan jeg forsikre at den IKKE gjorde da fotosessionen var over.
Et eller annet sted har jeg lest en snørrhoven ‘ekspert’ uttale seg om at flått ikke slipper seg ned fra trær. Det er feil. Det opplevde jeg på en sykkeltur gjennom bøkeskog i fjor.
Ekkelt. Men hør, det blir verre:
I løpet av denne helga har vi opplevd to tilfeller der vi har stått i friluft, på egen terrasse, uten noe over bortsett fra den blå himmel, og så har det falt ned flått rett på oss. Den ene gangen falt det ned fire bittesmå flått som i et fallskjermdropp, havnet midt mellom Paco og meg der vi satt på terrassegelenderet, og de begynte å spurte i alle retninger på jakt etter friskt gartnerblod. Den andre gangen satt Paco og leste avis, og så sa det plosj, og så begynte flåtten å løpe på låret hans. Jeg skjønner ikke annet enn at de kommer fra fugl, kanskje måker eller skogsduer, som flyr over hodene våre hele tiden. Blås i ekspertene og hør mitt råd: SE BOKSTAVELIG TALT OPP FOR FLÅTT!
I løpet av en enkelt hagedag har jeg hatt direkte konfrontasjon med seks av sommerhagens klart mer ekle aktører:
- stålorm (den ålet seg raskt ned og vekk mens jeg raket mellom steinene på vestsiden)
- maur (jeg gravde opp et svært sukkermaur-reir under en stein, se nedenfor. I løpet av 20 sekunder var alle borte, inkludert egg. Hvor?)
- mygg (det er til å bli hysterisk av. Var på Jernia og kjøpte antimyggarmbånd, antimyggspray og 10 myggspiraler)
- iberia-snegler (fant to på østsiden i hagen igår, og tre i frisk spurt opp hovedinngangen idag. Alle drept med stor innlevelse av meg)
- flått (fire stykker datt ned som fra himmelen ved siden av meg på gelenderet på terrassen, og stormet som en armada i alle retninger. Alle drept med enda større innlevelse av meg.)
- edderkopp i kongekrabbe-størrelse (den lever i kjelleren, var bare ute på grunnmuren til lunsj. Storebroren til tidligere omtalte Rolf).
I kveld holder jeg med pinadø innendørs.
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|