Antall besøkende

2625629

Stauder og prydbusker, 50-årsbedet

19.Valmuesøster, 22. Astilber, 23.Syrinspirea, 24.Prydeple, 25.Høstsolbrud, 26.Purpursolhatt, 27.Veronica, 28.Buksbom, 29.Prydgress, 30.Rudbeckia, 31.Høstanemoner, 32.Stormarikåpe, 33.Prestekrage, 34.mindre allium

50årsbedet

Puh! Nylukede bed!

nyluket4nyluket3nyluket2nyluket1

Advent i 50årsbedet

Ingen kunne vel ane at dette om ikke så alt for lenge tar av og blir et overveldende blomsterflor! Men jeg vet at 50årsbedet ligger i rusegropa, det er nesten så jeg kan høre røttene gro!
venter

Jeg digger 50årsbedet mitt!

Da jeg fylte 50 i fjor, ønsket jeg meg et staudebed av foreldrene mine.  Gjett om jeg fikk! En dag kom de kjørende med en drøss med planter som jeg knapt visste navnet på. Mange av plantene var avblomstret og små på det tidspunktet de ble plantet, og ikke fatter jeg hvordan mamma for sjefsplanlegger kunne se helheten for seg den gangen. Men nå har det gått ett år, og alle staudene har i løpet av sommeren bare skutt opp av jorda i en symfoni av farger og former. Jeg strever med å ta et bilde fra en vinkel som gjør at helheten kommer til sin rett. Her er et par forsøk – men det er altså ENDA finere i virkeligheten!

Nytt prydepletre i 50årsbedet

‘Malus Purpurea Mari E (Eplmar)’ heter den vakre nykomlingen i 50årsbedet.
I tillegg fjernet vi tre steppesalvier og en sommerfuglblomst som alle hadde strøket med i løpet av vinteren.
En hvitblomstrende, større salvieplante ble flyttet bort fordi den ikke var flashy nok, og deretter erstattet av tre knallblå nydelige veronikaer.
Av en eller annen grunn klarer jeg ikke å ta er bilde som gir et særlig godt inntrykk av bedet, jeg må antakelig bestille helikopter, men det ble KJEMPELEKKERT!

En gartner, en slangetemmer, to kommunerabeidere og en vaktugle

50årsbedet er totalrenovert idag. Her ser man anleggsstaben. Fra venstre: sjefsgartner og mastermind for det hele. Til høyre assisterer sjefsgartneren en hagegal slangetemmer. Nederst to kommunearbeidere som har gravd et høl og nå håper på pause, helg og lang sommerferie. Bak på bildet nederst den alltid stoiske vaktugla Haktor som holder oppsyn så ingen sprenger tariffen. Takk til alle fire for mer eller mindre frivillig innsats, dette ble kjempefint!

50årsbedet før viktig nyplanting

Noen av plantene vi satte i 50årsbedet i fjor har ikke kommet i år. Det gjelder bla. en sommerfuglblomst og noen salviekvaster. Men astilbene er i fin fart, det samme gjelder flere av salviesortene og solhatt, men valmuesøster er på velfortjent hell etter en nydelig juniblomstring. Har diskutert mulig tilskudd til bedet idag med mamma, hagesjefen over alle hagesjefer. Jeg syns kanskje bedet har mange planter med lik høyde og lik blomstring. Kunne tenkt meg noe som bryter mer, både mhp form og blomstringstid. I morgen er det følgelig planlagt et felles raid til Dyhre gartneri for å rette opp dette sørgelige misforhold. Morsomt!

Sjefen over alle sjefer

Bak enhver entusiastisk gartner står en minst like entusiastisk og enda mer kompetent inspirator. Mamma er min hovedinspirator og hagesjef. Her er hun avbildet rett etter nedplantingen av tre astilber og tre solhatter som hun  har gravd opp og tatt med hit fra sin egen prakthage. Nydelig!

Solhattinspirasjoner fra Berit’s hage

Dette ovegode innspillet til ytterligere forskjønnelse av 50-årsbedet kom fra Berit idag:

Hei, jeg så nettopp bilder fra ditt 50-årsbed – inspirerende! For en stund siden spurte du om det var noen planter fra rådyrlista som jeg ville anbefale. Jeg hadde egentlig tenkt å skrive at rød solhatt og purpur- eller rosa bergamot er en kombinasjon som både fargemessig, voksemessig passer sammen og som begge blomstrer på ettersommeren – de står ikke på din liste, men jeg har iallfall hatt dem her i årevis uten atrådyrene har vært det minste interessert.

Jeg har imidlertid aldri kommet så langt at jeg har prøvd denne kombinasjonen. Har bare lest at det anbefales, og jeg syns at det nye store bedet ditt virker
som om det fargemessig er midt i blinken – men det er jo ikke sikkert at du syns det.

Jeg sender noen bilder av solhatter i min hage, for moro skyld! ( det er en skråning, og det kan se klumpete ut på bilde – det er fordi
skråningen buer og det er vanskelig å få til oversikt med kamera )

50årsbedet FERDIG!!!!


Her er det som er satt ned i dette bedet:
Salvie (Salvia officinalis ‘Purpuracens’)
Salvia nemorosa (‘Select Rose’)
Hosta hybrid ‘Big Daddy’
Høstsolbrud (Helenium autumnale ‘Early Gold’)
Blå valmuesøster (Meconopsis betonicifolia)
Sommerfuglbusk

Vakkerøye
I tillegg skal vi sette inn flere astilber og rød solhatt. Kuuuuuuuuuuuuuuuuuult!