Antall besøkende

2625629

Blomstrende galnebær

Påskestemning i hagen

Rabarbra, galnebær og allium blåser i nullgradersføre og sur vind

De tidligste staudene og løkplantene imponerer meg grenseløst. Det er fortsatt nesten ikke levelig utendørs, med kulde og sno og sparsomt med dagslys. Men opp av jorda skrur de seg, og som soldater står de, grønnkledt kamuflasjefargede og ufattelig motstandsdyktige. Hobbygartneren, på sin side, som også trosser vårhagens meteorologiske påkjenninger og ikledt fleecegensere og improvisert skotøy går og snuser i bedene etter livstegn, vet å sette ekstra pris på denne hagebotanikkens tapre falanks og gir til beste skamros og oppmuntrende tilrop før hun hastig piler inn og benker seg foran peisilden.

IMG_4864

IMG_4868

IMG_4863

Seriøse knopper: belladonna

Knoppene til belladonna, eller galnebær, er blant de tidligste i hagen, når man ser bort fra narcissene som ofte titter opp allerede midtvinters når det er så mildt. Belladonna sine skudd minner imidlertid mer om hosta, staute og tøffe og trinne som de er. Hyggelig gjensyn med denne vårelskeren som ved nærmere ettertanke har flere egenskaper til felles med gartneren.

IMG_4493

Belladonna på opptur

P1090095

Belladonna, eller galnebær, i frisk vårspurt

belladonna

I hagen idag

Og her er de tapre uteplantene som trosser vær og føreforhold og lar det stå til: peon, narcisser, hosta, heidelbergrosen, blomkarse, georgine, eple, belladonna og prydkirsebær.

peonunder_plommetreethostaheidelbergblomkarsegeorg1glasseplebelladonnajapankirsebær

Spiring utendørs idag

Snøklokker, krokus, blåveis og belladonna spretter opp av jorda for tiden.
sneklokke2krokusblåveisbelladonna

Belladonna har kommet seg etter flytting

Den nyankomne Belladonna fra Hagen på Knatten kuret en ukes tid etter flyttingen. Nå er hun på klar opptur og ser seg forbløffet omkring. Sner det fortsatt i mai? Neida – det er bare plommetreet som har hatt noen hustrige dager med vind og mye regn og kjølig vær. Det ga opp og kastet alle kronbladene. Derfor ser det ut som det gjør i omgivelsene akkurat nå.

Ny knollplante fra Hagen på Knatten: Belladonna (Galnebær)

Anne-Lises hage på Knatten har mange flotte gamle plantesorter på lager. Idag var jeg så heldig å få en avlegger fra en spennende sort som heter Belladonna eller Galnebær. Den så litt deppa ut da jeg kom hjem med den etter en lang da på jobben, men den ble plantet ui nærheten av plommetreet, der det er en passe blanding av skygge og sol.  Velkommen til Kuretoppen, Belladonna!

Latinsk navn: Scopolia carniolica

Her er lenke til mer om denne planten: http://www.akersmus.no/gamlehvam/?mid=506&pid=2253