Antall besøkende

2625629

Klatrerosen ‘Laguna’ skal bekle pergolaen

Jeg har i gave fått to eksemplarer av klatrerosen ‘Laguna’ (Kordes), kjøpt på Hesleberg gartneri i Vollen. Tanken er at disse to rosa skjønnhetene skal klatre i min vidunderlige selvkonstruerte pergola som jeg idag har ryddet for planter og gjort klart for plassering av benk/stol/gudvethva, se nederste bilde).

Etter råd fra gartneriet skjedde plantingen ved at jeg vannet røttene godt, så fylte jeg to papirposer med plantejord, satte rosene oppi dem og plantet dem på vekststedet, altså med papirposene på. Så vannet jeg masse igjen. Dette blir interessante greier! Mitt innstrtkk er at rosen selv følte seg overveldet og sjokkert av hele omplantingsprosessen.Den hang over kanten til pergolaen som en sjøsyk førstereisgutt som spyr over ripa.

Nå håper jeg det ordner seg, og at ikke stakkaren idet han endelig løfter hodet og igjen med klart blikk ser seg rundt på sitt nye oppholdssted stirrer rett inn i de ustelte jekslene til et forbipasserende og sultent rådyr! Til beskyttelse er rosene utstyrt med skikkelig skarpe torner, men kjenner jeg de hemningsløse rådyra rett anser de ikke dette som noe hinder for å jafse rosene i seg. Trolig mener de bare det er ekstra praktisk at maten leveres med tannpirkere inkludert.

Egentlig er det forferdelig skjødesløst av meg å eksponere min nyervervede rose for rådyrrisikoen. Det er jo velkjent at rådyrene her på Kuretoppen ikke kjenner noen grenser og frekventerer hagen på daglig eller nattlig basis på jakt etter rådyre (for hobbygartneren) planter å spise. Jeg har lest meg til at det skal hjelpe å montere opp en snor av ullgarn rundt rosene. Ullgarn har jeg dessverre ikke rukket å skaffe meg – jeg er som man skjønner ikke noen stor hobbystrikker. Men idet jeg skriver dette slår det meg at våre lokale rådyr sannsynligvis bare vil reagere på ulltråden med begeistring over at tapasen nå ikke bare leveres med tannpirkere, men også er supplert med tanntråd!
IMG_6960

IMG_6958

IMG_6944

Juliroser på terrassen

 

Chistian IV

Chistian IV

'Atalaya'

‘Atalaya’

'Hot chocolate'

‘Hot chocolate’

'Pernille Poulsen'

‘Pernille Poulsen’

'White nights'

‘White nights’

'Hot Chocolate'

‘Hot Chocolate’

Bonica

Bonica

'Look good. feel better'

‘Look good. feel better’

'White nights'

‘White nights’

Wowfaktoren på terrassen økt med tre nydelige roser

IMG_6218

Klatrerose ‘White nights’

IMG_6216

Buskrose ‘Bonica’

IMG_6213

Klaserose ‘Atalaya’

Flere nye roser i krukker på Kuretoppen

IMG_5875 IMG_5876 IMG_5877 IMG_5891

Formedels kald vinter og sløv hpbbygartner som glemte å bære innomhus krukkerosene på det kaldeste, måtte alle krukker fylles med nye og ikke minst levende roser denne sesongen. Innkjøpt hos Roseexperten i helga var fire nye roser, hvorav tre var klaseroser som planlagt, og en i etterkant viste seg å være klatrerose, feilkjøpt i den tro at det sto klaserose på den lappen også. Nste gang må jeg ha med Nillebrillene mine på handletur.
IMG_5937

IMG_5938

Heidelberg-rosen takker for tålmodigheten

Heidelberg klatrerose har stått på sørsiden av drivhuset og tatt imot angrep på angrep fra stedlige rådyr, Alle knopper har blitt jafset så fort de kom fram, og jeg har tenkt at denne planten gidder snart ikke mer. Denne sesongen har jeg tatt meg i nakken og passet på å dekke til rosen hver natt og alltid når vi er borte. Det har den åpenbart satt pris på. Se på denne vakre blomstringen, fra en eneste liten tynn kvist!
heidelberg1

Tre klatrere på drivhusets sørvegg: klematis, heidelbergrose og blåregn

Det er meget mulig jeg kommer til å angre på at jeg lot tre så habile klatreplanter få optimale betingelser samtidig på drivhusets sørvegg. Men saken er at det er en beinhard vegg inne i drivhuset, dette, når sola står på. Det er nærmest grillfest innendørs på enkelte dager. Så litt skjerming i form av solglade klatreplanter på utsiden gjør kanskje ikke noe. Har jeg tenkt. Så her har jeg nå gitt dem skikkelig stakitt å klatre i, og dekket dem til med duk inntil de blir for høye til at selv det mest motiverte og dristige rådyr ikke klarer å komme helt i toppene på dem.
P1040782

To klatere i drivhuset

Møte mine to drivhusklatrere på et brett. Til venstre: vinranken ‘Vitis Zilga’, til høyre klatrerosen ‘That’jazz’. De jobber godt med å leve opp til artsbetegnelsen begge to. Førstemann til takgavlen!
P1040861

Rosene holder stand

That's JazzP1020091P1020087P1020089

Klatrerosen ‘That’s Jazz’ blomstrer i drivhuset

Klatrerose 'That's Jazz'

Jazz3

Vinterdøde krukkeroser erstattet med nye

Se hva jeg kjøpte igår hos RoseExperten på Lundeby Gartneri!

bilde6bilde5bilde4bilde3bilde2bilde1