Antall besøkende

2588314

Påskestemning i hagen

Tistelinspeksjon

Fløyelstjæreblomst en masse

Raff farge både på blomst og blader. Sprer seg villig uten egentlig å oppføre seg ugressaktig. Liker’n jeg!

Noen nye stauder på Kuretoppen

Finansiert av feriepenger kan Kuretoppen notere seg for følgende nykommere i staudesamlingen:

  • Hjertegress
  • Duppesoleie
  • Melkeklokke
  • Toppklokke
  • Storknebb
  • Løytnanthjerte
  • Scabiosa (bakkeknapp)
  • Prydgress (miscantus)

Den skarpe iakttaker oppfordres  til å gi hobbygartneren (nå fattig på feriepenger igjen) noen ekstra poeng for fine fargekombinasjoner i blått, med limegrønt akkompagnement av en fresk blærespirea.

Mange nye stauder kjøpt hos Janne på Mjærum staudeutsalg idag

Utrolige Mjærum urte-og staudeutsalg ved Elvestad – har du lyst på noe nytt i staudebedet er det bare å laste på og komme seg til Janne på Mjærum!

Småhjerte tar seg til rette i bedet

Beskjeden i navnet, men du verden, ganske territoriell i gavnet, denne like stauden! En liten avlegger fikk jeg for et par år siden, og nå har den mer eller mindre dannet en heksering. Tror jeg må holde et ekstra øye med denne typen.

Identitetsforvirra Ildvortemelk titter opp av jorda og sjekker bruksanvisningen

– Kremt. Her var det bikkjekaldt! Kan dette være riktig? Kan noen vennlig fortelle meg hvem jeg er, hvor er og hva jeg skal bli til?

En nyvåknet og ganske forvirret ildvortemelk er blant de første staudene i hagen til å komme opp av jorda. Det er fortsatt januar, og ikke rart, kanskje, at man da blir litt eksistensiell i møtet med omgivelsene. Heldigvis for alle hadde jeg satt ned merkelapp med bruksansvisning og bilde rett ved siden av plantestedet. Så nå regner jeg med at Ildvortemelken, trolig mer tilfreds med eget framtidig utseende enn med navnet, ser identiteten og veien klart for seg, følger eksempelet til de selvsikre og oppadstormene narcissløkene på bildet under, og gror videre med stø kurs.

Knopp – blomst – frøstand i hagen midtvinters

Skjærsmin i knopp, primula i blomst og høstanemone avblomstret frøstand. Alt samtidig i hagen. Rørende.

Primula imponerer: i blomst utendørs mens alle andre sover

Primula er ingen royal plante i hagen. Du kjøper 6 for en tier på våren, så står de og dør inne ganske raskt, og så hiver man dem i søpla mens man lettet ser at påskeliljene tar over ansvaret for fargeprakt og vårfornemmelser.Sånn har ihvertfall jeg tenkt. Til i år. Da sådde jeg for første gang primula selv, en vulgaris-sort og en litt mer sneisen variant. Og som de grodde! Og som de blomstret! Og så utrolig nøysomme de var!

Og i morges oppdaget jeg at en av vulgaristypen som har stått og blitt overkjørt av hosta og bronseblad hele sommeren, nå har sett sitt snitt til å begyne å blomstre! I fire kuldegrader, i nordbedet! Et raskt blikk på hostaen ved siden av  understreker poenget med at den som ler sist ler best. Det er litt dårlig gjort, men primulaen og jeg vrir oss begge i krampelatter.

primulaimg_8770

Trøst i trist vær: staudesalg hos Dyhre gartneri

Duskregn og sur vind til tross: en snartur til Dyhre gartneri med innkjøp av knallbillige stauder får opp motet opp hos selv den mest høstdeppa hobbygartner. Hjem bar det etterpå, i blidt lune, med bagasjerommet fylt av heuchera, storkenebb, vortemelk, prydgress, forglemmegei og en urteplante som jeg har antatt er en form for reinfann – trolig i slekt med kamille. Tuddelidu-tuddelidei! Ingenting er som litt staudeplanting før lunsj.

img_8592

img_8594

img_8596

img_8597

img_8600
img_8598
img_8595