|
Iår har jeg satset på noen frøsorter som for meg er litt nye. Blodbeger er er kjent og kjær sommerplante som Rigmor i Krepsemors hage har skaffet meg frø til i to sesonger hvor jeg selv ikke fikk frø fra egne planter (aner ikke hvorfor det av og til ikke blir noe av, bra noen kan dette bedre enn meg!). Den tidligste av frøene i sesongen, og viktig markør for at våren er i gang her på Kuretoppen.
Primula er ny for som såplante for meg, og kanskje er jeg allerede litt sent ute her. Her kommer lenker til de to typene primula jeg har sådd idag: Primula Vulgaris :https://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris
og Primula malacoldes: http://www.plantsrescue.com/tag/primula-malacoides/
Lewisia har jeg hatt stor glede av som vårblomstrende plante med flashy lekre farger i drivhuset så tidlig at bare påskeliljene, ranunkler og perleblomster har matchet den. Dessverre eter rådyra lewisia som smågodt, og dermed har det vært vanskelig å plante dem ut når temperaturen har gjort det utrivelig varmt for lewisia inne i drivhuset. Lewisia fra frø er første gang for meg. Den skal først såes og spires fram i 4 uker inenndørs, så skal den stå kaldt en stund, leser jeg meg til å pakken. Hver sin smak!
Tyrihjelm har jeg aldri hatt her før, og den gleder jeg meg til å bli kjent med. Den er sådd og satt rett ut i kulda på terrassen idag, under en snudd krukke med hull i. Den skal visst helst ha snødekke, men siste ukes varmegrader har skapt vårstemning og bar bakke over hele hagen.
Her er lenke til mer om Tyrihjelm: https://no.wikipedia.org/wiki/Tyrihjelm
To blodbegerplanter, fra frø fra samme blodbegerplante, begge sådd sist januar og vokst opp sammen, men bosatt i ampler på hhv husets østvegg (venstre bilde) og vestvegg (høyre bilde) har gitt helt ulik farge på bladverket. Den på østveggen har blitt helt vinrød, den på vestveggen er helgrønn. Interessant miljøeffekt.
Æ’kke dette litt for tidlig, da? spør blodbegerplantene mine der de henger nyutplantet i alskens ampler og lengter tilbake til drivhusets lune ly. Neida, sier jeg, ut og vokse nå! Dette er ikke noen feriekoloni for dere!
Elleve dager etter å ha blitt sådd spirte den første av mine blodbegerfrø, høstet av egen avling fra forrige sesongs generøse frødonasjon fra kollega hageblogger Krepsemor. Ser du, Krepsemor, hvilke spirevillige blodbegerfrø du ga meg ifjor vinter? Hjertelig takk!
Etter to sesonger med null spiring i blodbegerfrø fra Zimtrade ble jeg hjulpet av kollega hageblogger Krepsemor. Hun sendte meg frø fra egen avling, og her ser man dermed den aller første blodbeger i blomst i Hagen på Kuretoppen. Takk igjen, Krepsemor!
Med pinsett, Nillebriller og store etiske anfektelser priklet jeg blodbegerspirene igår. Det er jo helt vilt å kaste så mange fine planteynglinger rett i søpla. Men det er åpenbart et poeng å gjøre det likevel. I løpet av natten hadde de få som fikk bedre armslag ved at de plasskonkurrentene forsvant vokst omlag en halvmeter (more or less).
En omtenksom og raus hagebloggervenn, ‘Krepsemor’ fanget opp mitt hjertesukk forrige helg over manglende spirefrekvens hos min Blodbegerfrø for andre år på rad. Tror du ikke hun rett og slett sendte med en god ladning av egenproduserte frø i posten?! Her er endel av frøene drysset frisk og eksperimentelt i spirekassen, noen alene og noen sammen – her gjelder det å prøve ulike metoder så ihvertfall et par av dem slår til. Så hadde jeg på endel jord på toppen og vannet godt. Dette har jeg tro på!! Kjempemessig, hjertelig takk, Krepsemor!!! Jeg skal holde deg oppdatert på bloggen her om dine Blodbegerfrø sin ve og vel her på Kuretoppen!
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|