Antall besøkende

2587086

Heliotrop med kledelig bille

Pelargonier vekket av vintersøvnen idag

Det ser passelig trist ut inne på overvintringsboden på ettervinteren. Pelargonier og pasjonsblomst og bougainvillea som ikke har sett vanndråpen siden i november ser mer døde enn levende ut, og det holder hardt å være tøff hobbygartner som må vente til tiden er inne. I helga var den det, tiden. Inne, altså. Så da var det opp i vannbøtte med hele bunten, og man kunne høre de bælmet og drakk. Så fikk de nye potter og ny jord før de ble plassert i vinduskarmen for p få det andre etter vann som de må ha for å leve: dagslys ! Spennende å se hvordan livet spruter ut av tørre grener når våren setter inn.

Primula til trøst

Det var mildt sagt urovekkende signaler fra en trumpete Trump ved innsettelsestalen idag. Vi måtte styrte ut og kjøpe fem primulaer til trøst, og håper med det at de internasjonale skyene trekker seg tilbake. Sommerfugleffekten, ikke sant?

Sola har snudd. Vår i sikte!

Knopp – blomst – frøstand i hagen midtvinters

Skjærsmin i knopp, primula i blomst og høstanemone avblomstret frøstand. Alt samtidig i hagen. Rørende.

Primula imponerer: i blomst utendørs mens alle andre sover

Primula er ingen royal plante i hagen. Du kjøper 6 for en tier på våren, så står de og dør inne ganske raskt, og så hiver man dem i søpla mens man lettet ser at påskeliljene tar over ansvaret for fargeprakt og vårfornemmelser.Sånn har ihvertfall jeg tenkt. Til i år. Da sådde jeg for første gang primula selv, en vulgaris-sort og en litt mer sneisen variant. Og som de grodde! Og som de blomstret! Og så utrolig nøysomme de var!

Og i morges oppdaget jeg at en av vulgaristypen som har stått og blitt overkjørt av hosta og bronseblad hele sommeren, nå har sett sitt snitt til å begyne å blomstre! I fire kuldegrader, i nordbedet! Et raskt blikk på hostaen ved siden av  understreker poenget med at den som ler sist ler best. Det er litt dårlig gjort, men primulaen og jeg vrir oss begge i krampelatter.

primulaimg_8770

Sommerfuglflørt på sommergeorgine

Så henførte var disse to høstlige svermerne at de totalt overså den nærgående kameralinsa. Jeg syns liksom jeg kunne høre dem dåre og skryte og blafre forlokkende med vingene. Jeg ble helt blid, jeg også, av denne våryre stemningen i høsthagen, og tuslet etterhvert nynnende videre: ‘Girls do it, bees do it – even educated flees do it, dum-di-dum-di-dum-di-di-di-di…’
sommerfugl

Kul klatrer med ukjent navn (identifisert som ‘Spansk flagg’)

Denne artige planten er kommet av en samling klatreplante-frø jeg kjøpte i vår. Aner ikke hva den heter, men fin er den.

Siste: Fra Villrose har jeg fått identifisert denne planten. Det er en Spansk flagg, eller ipomea lobata. Takk for hjelpen, Villrose!
Her er mer om Ipomea lobata: https://www.sarahraven.com/flowers/seeds/annuals/ipomoea_lobata_mina_lobata.htm

drivhus

Fine primula: malacoides og vulgaris ‘Pioneer’

Som novise i primula-dyrking må jeg si at disse plantene har jeg likt veldig godt å holde på med. Jeg har egentlig ikke vært noen interessert i primula som ferdigplante i butikk, jeg syns de har vært kjedelige og dessuten vanskelige å få til å overleve særlig lenge i potte innendørs. Men med sitt friske bladverk fra første stund, og med flotte farger og stadig ny blomstring ved plassering i bedet, og til alt overmål ikke bespist av rådyr, hva mer kan man forlange? Malacoides er den vakreste, der hadde jeg kjøpt en mix-variant som har levert rosa og lillarøde blomster. Mer til neste år!
IMG_6899

IMG_6901

To lyssøkere som har klart seg, og to som foretrekker å bli i skyggen

– Plantet ikke jeg en primula her i nordbedet i vår? Jovisst, der er du jaggumeg, i fin form dypt nedi mørket under bronseblad og hosta!
– Sto det ikke en klematis her under epletreet? Jovisst, der er du jaggumeg, har klart å kjempe deg forbi overhengende eplegrener og finne fram til lyset i toppen av trekrona!

Det var de to lyssøkerne. Så kan jeg legge til at jeg i løpet av siste 30-døgn har påtruffet en liten mus langs grunnmuren og en stor stålorm i drivhuset, og i motsetning til de ovenfor nevnte plantene virket begge  disse to usedvanlig lite interessert i å bli oppdaget og forstyrret i sine lyssky aktiviteter.

IMG_6904 IMG_6905