Antall besøkende

2587095

Stivpyntet plommetre

Årets sitronavling i hus

Gule og sure er de. Men stolt hobbygartner likevel!

Endelig lovende avling på drueranken Vitis Zilga

Maur i plommetreet

På avstand er plommetreet i full blomst vakkert og tilsynelatende i beste velgående. Men går vi nærmere ser vi at det er fullt av maur på blomstene. Det tyder vel på at det er et skikkelig lusangrep på gang her. Denne lenken forklarer hva lusa driver med, og hva mauren i neste omgang er interessert i ved å stikke hodet dypt inn i plommeblomsten: https://agder.nlr.no/media/ring/1217/Maur.pdf

Noe bra tegn er det uansett ikke for treet, og det blir vel hvileår på det rent avlingsmessig. Det kan være like greit. Vi har fortsatt bøttevis med plommesyltetøy fra i fjor som ingen orker å spise opp. 

Ny på Kuretoppen: sitrontre

Spennende med eksotisk nykomling på Kuretoppen. Innendørs foreløpig, men drivhuset er et naturlig neste oppholdssted for denne limonero.

Hosta legger inn årene

Det er noe så inderlig gjenkjennelig og forsonlig med hostaene nå om høsten. De gir seg liksom ende over: Ganske plutselig blir de knallgule, så blekgule og så flater de rett ut der de står. De holdt ut lenge, men nå får det være nok. Som sagt, dette er en gjenkjennelig reaksjon, og både plommetreet og hobbygartneren har hatt noe av det samme kapitulasjonspregete over seg denne hustrige helga. Plommetreet er avbildet aktivt bladfellende nedenfor, hobbygartneren har slik situasjonen er takket nei til å framstå med bilde offentlig men har lovet å ta seg sammen og sikte friskt fram mot neste hagesesong.
img_8588

img_8590

Lettet plommetre puster ut

Årets plommseseong for tuntreet vårt har vært overveldende. På sitt verste var det aldeles nedkjørt (se nederste bilde), og et par store greiner brakk tvers av tross omhyggelig oppstøtting fra vår side. Nå er alle plommene plukket. Marmelade og annet plommegodt står lagret i glass over hele huset. Varmkompostdunken ‘Jostein’ driver aktiv nedbryting av nedfallsplommene. Vepsene vrimler skuffet og irriterte omkring og lurer på hvor moroa blei av. Det hele er over. Tilbake står et lettet og tilsynelatende fornyet plommetre og vifter med grener og blader, mens vi bukker takknemlig og imponert idet vi går forbi. Neste år forventer vi at treet tar en pause, det får være grenser for produksjon. Paus i vei, gode busk, det er vel fortjent!

IMG_7781

IMG_7626

‘Hagen på Kuretoppen’ er flyttet til eget domene (kuretoppen.no)

Hagebloggen ‘Hagen på Kuretoppen’ har fra idag flyttet til nytt domene, nemlig kuretoppen.no.
Velkommen hit!

Til trøst for meg selv og andre som kanskje får litt endringsangst her kan jeg ile til å forsikre om at det kun er de elektroniske røttene som skal omplantes i denne operasjonen. Geografisk forblir både botanikk og alskens zoologi, altså hele den reelle Hagen på Kuretoppen, fortsatt trygt plassert i vakre Østfold. Best slik.

Som en ekstra trøst legger jeg ved et bilde av årets blåbæravling. De var få, men kjempegode!

IMG_7748

Ekte plommegodt: plomme i madeira

Det har blitt mye plommer på plommetreet vårt i år. Jeg mener: MYE plommer! Jeg holder husmorfanen høyt og har iherdig laget så mye plommemarmelade i langpanne at det kokte over i ovnen, røykla hele Kuretoppen i flere timer og karboniserte stekovnen, trolig irreversibelt. Så har jeg laget plomme i portvin, dette uten drama av noe slag og noe skikkelig godis for søtmomser som meg.

Men etter min mening er det ‘plomme i maderia’ som tar prisen. Latterlig enkelt å lage: jeg deler plommene i to og tar ut steinen (har fått skikkelig dreisen på det etterhvert, det er jo en vanvittig jobb, der gjelder det å ha lydbok på øret og sitte på et vepsefritt sted). Så stapper jeg plommene ned i syltetøyglass opp til bremmen. Så lager jeg en herlig ov-søt smete etter oppskrift fra NRK Mat:, der en hovedingrediensen er madeira, som jeg heller i glassene til det når kanten, og setter lokket på. Så skal de stå kjølig og vendes et par-tre ganger i løpet av noen dager. Hittil har jeg for å være ærlig egentlig bare smakt på selve smeten, men den var divine. Når plommene får trukket til seg dette godteriet her er jeg ikke i tvil om at det skulle gå an å spise seg skikkelig dritings på dette her!

IMG_7649
IMG_7650
IMG_7651
IMG_7652

Sparsom avling, mest til pynt: tomat, druer og blåbær

BAMA trenger ikke føle seg truet av produksjonen her på Kuretoppen verken på druefronten, blåbær eller tomat iår heller. Men dekorative er de jo.
IMG_7632

IMG_7631

IMG_7629