|
Ifjor var første år med jordskokk-avling her på Kuretoppen. En drøss med snåle men deilige knoller ble høstet og dannet grunnlag for en deilig jordskokkmos på sensommeren. Jeg lot ca 8 knoller bli igjen i jorda, og så glemte jeg hele greia. I går oppdaget jeg plantene over skokkene, de strakk seg mot lyset og mistet dermed den kamuflasjen de til nå har hatt i trivelig og intimt samboerskap med en ladning fløyelstjæreblomster i sørskråningen. Nå er de avslørt, og erfaringen viser at de blir bare tydeligere ettersom tiden går. Etter å ha nådd omtrent 2 meter eller så, får de fine gule blomster, og så er de vel egentlig klare for å levere ny avling fra det underjordiske. Overjordisk flott, spør du meg.
Fra naboene Knut og Liv fikk vi 6 små jordskokk-knoller som jeg plantet i en pallekarm i vår, og det var det. I løpet av sommeren vokste det opp 6 kjempehøye planter som etterhvert fikk gule blomster. Jeg lot meg ikke vippe av pinnen, men lot det rolig stå inntil idag. Da jekket jeg opp alle 6 med rot og ble belønnet for min manglende innsats i løpet av sesongen med bortimot 60 fine, sunne skokker. Moro! Et titalls skokker ble plantet tilbake der de kom fra, og så skal jeg sette meg og google etter er god oppskrift på jordskokkmos.
Georgine på opptur
Nyplantet jordskokk skyter i været
I skarp motsetning til hva Kuretoppens kattuglepar trolig ville si hvis de ble spurt, er det min erfaring at naboer kan være fine greier, og her forleden dag kom en hagekyndig sådan med seks jordskokker i gave fra egen hage inne i Oslo. Spennende! Jeg har foreløpig lagt dem i en potte med jord for å drive dem litt igang. Så tenkte jeg å legge to pallekarmer oppå hverandre, tette bunnen ettersom jordskokker er tilnærmet ugress ved ukontrollert vekst, og fylle dem med jord og mine nyervervede knoller. Så er det så vidt jeg skjønner bare å vente noen sesonger og så begynne å kokkelere jordskokksuppe av egen avling. Stas!
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|