Antall besøkende

2625629

Jordskokk: overjordisk gave fra det underjordiske

Ifjor var første år med jordskokk-avling her på Kuretoppen. En drøss med snåle men deilige knoller ble høstet og dannet grunnlag for en deilig jordskokkmos på sensommeren. Jeg lot ca 8 knoller bli igjen i jorda, og så glemte jeg hele greia. I går oppdaget jeg plantene over skokkene, de strakk seg mot lyset og mistet dermed den kamuflasjen de til nå har hatt i trivelig og intimt samboerskap med en ladning fløyelstjæreblomster i sørskråningen. Nå er de avslørt, og erfaringen viser at de blir bare tydeligere ettersom tiden går. Etter å ha nådd omtrent 2 meter eller så, får de fine gule blomster, og så er de vel egentlig klare for å levere ny avling fra det underjordiske. Overjordisk flott, spør du meg.

IMG_6271

Seks jordskokker ga tifold avling

Fra naboene Knut og Liv fikk vi 6 små jordskokk-knoller som jeg plantet i en pallekarm i vår, og det var det. I løpet av sommeren vokste det opp 6 kjempehøye planter som etterhvert fikk gule blomster. Jeg lot meg ikke vippe av pinnen, men lot det rolig stå inntil idag. Da jekket jeg opp alle 6 med rot og ble belønnet for min manglende innsats i løpet av sesongen med bortimot 60 fine, sunne skokker. Moro! Et titalls skokker ble plantet tilbake der de kom fra, og så skal jeg sette meg og google etter er god oppskrift på jordskokkmos.
P1100418

Fra knoll til plante på rekordfart

Georgine på opptur

Georgine på opptur

Nyplantet jordskokk skyter i været

Nyplantet jordskokk skyter i været

Nykomling på Kuretoppen: jordskokk

I skarp motsetning til hva Kuretoppens kattuglepar trolig ville si hvis de ble spurt, er det min erfaring at naboer kan være fine greier, og her forleden dag kom en hagekyndig sådan med seks jordskokker i gave fra egen hage inne i Oslo. Spennende! Jeg har foreløpig lagt dem i en potte med jord for å drive dem litt igang. Så tenkte jeg å legge to pallekarmer oppå hverandre, tette bunnen ettersom jordskokker er tilnærmet ugress ved ukontrollert vekst, og fylle dem med jord og mine nyervervede knoller. Så er det så vidt jeg skjønner bare å vente noen sesonger og så begynne å kokkelere jordskokksuppe av egen avling. Stas!

P1090249