Antall besøkende

2625629

Litt mer om valurt

På oppfordring fra Ingeborg skriver jeg her litt mer om min erfaring med valurt, eller rettere sagt forvalurt, det er den blå varianten som jeg har.

Jeg har hatt denne stauden et par år. Jeg plantet fem eksemplarer ganske tett ved hvarandre, kanskje 30 cm avstand, og de kunne nok med fordel hatt mer rom omkring seg. Hver plante blir nemlig stor, både i omfang og høyde i løpet av sommeren. Den får ganske tidlig vakre, himmelblå klokkeformede små blomster som henger i klaser, se bilde nedenfor. De blir etterhvert tette og skikkelig mange og fine.

Men likevel kan man nok oppleve at planten blir vel stor utover sommeren, for ikke å si diger og dominerende. Schwær bladvekst, mørke, rynkede, mattgrønne. Jeg forsto det også på hun som solgte den til meg på Mjærum staudegartneri at forvalurten kan spre seg, faktisk såpass at hun advarte meg litt mot den, men det har ikke jeg opplevd enda. Om høsten sabler jeg valurten ned med en egnet machete for at den ikke skal kvele alt annet organisk liv omkring seg. Den biter ikke når jeg nærmer meg, men den begynner  raskt å komme med bladverk igjen.

Jeg tror ikke jeg tar munnen for full hvis jeg hevder at dette er en plante selv den mest uerfarne hageklodrik klarer å få til å gro, mer eller mindre hvorsomhelst. Bare se på meg.

Valurt skal være utmerket som kompost (!) – man legger den visst i vann på samme måte som brennesle, og så kan man spre næringsrikt kompostvann på verdig trengende planter i hagen etter noen dager. Nærmere bestemt, trolig, når naboen klager over odøren fra valurtkompostvannet.

Valurt skal være brukt til medisin, men jeg vet ikke mot hva og hvordan. Det går rykte om at navnet kommer fra at man brukte den på valen, altså på slagplassen, for å få sår og krigssskader til å leges. For min del har jeg ikke planer om å pådra meg hverken sår eller krigsskader her på Kuretoppen. Dt måtte være, da, hvis jeg kom i direkte klammeri med et av rådyrene som eter astilbene mine hver natt. Skulle det skje at jeg skulle ta en av dem  in flagranti kan jeg ikke garantere for konsekvensene. Og da ville jeg holde valurten for meg selv på lasarettet. Bambi, du er advart!

Se lenke til mer om valurt: http://no.wikipedia.org/wiki/Valurt):

valurt2valurt1