Antall besøkende

2625629

Rabarbra-blomst gir blomkålassosiasjoner – og en teaser

Rabarbraen vår har aldri blomstret før, så vidt jeg kan minnes. I år slo den imidlertid til, med en blomst som var så overdådig og crazy at jeg egentlig godt skjønner at den trenger noen år mellom hver slik kraftanstrengelse. Vi applauderer og gratulerer.

I kontrast til vår imponerende rabarba: jeg orker ikke å skrive om dette i kveld, men vil bare fortelle at jeg i ettermiddag har nådd et foreløpig personlig bunnrekord i idioti som hobbygartner. Det er mye å berette om dette, og jeg kan slenge på et par instendige råd på kjøpet, men er nå så utmaset av selvpåførte påkjenninger at det får vente til i morgen med utdyping av miseren. Inntil videre: good day and may your God be with you.

IMG_5756

Ekspansiv rabarbra

Det er ikke måte på hvor det gror og vokser i rabarbraen i østbedet for tiden. Enda mer imponerende er det med tanke på dagstemperaturene, som er plagsomt lave og vinden som gjør det hele bare surere og lite uteværende for de av oss som kan velge å gå inn. På en av mine sylkorte og hutrende svippturer ut i hagen oppdaget jeg at det voldsomme bladomfanget på rabarbraen fullstendig dekket til to litt mer beskjedne stauder av en prestekragevariant, så dermed ribbet jeg rabarbraen for to av de mest overdådige bladene. Det blir mer sparsomt med råvarer til rabarbrapaien når den tid kommer, men litt deling på vårlyset får det være, syns jeg.
IMG_5579

Rabarbra, galnebær og allium blåser i nullgradersføre og sur vind

De tidligste staudene og løkplantene imponerer meg grenseløst. Det er fortsatt nesten ikke levelig utendørs, med kulde og sno og sparsomt med dagslys. Men opp av jorda skrur de seg, og som soldater står de, grønnkledt kamuflasjefargede og ufattelig motstandsdyktige. Hobbygartneren, på sin side, som også trosser vårhagens meteorologiske påkjenninger og ikledt fleecegensere og improvisert skotøy går og snuser i bedene etter livstegn, vet å sette ekstra pris på denne hagebotanikkens tapre falanks og gir til beste skamros og oppmuntrende tilrop før hun hastig piler inn og benker seg foran peisilden.

IMG_4864

IMG_4868

IMG_4863

Rabarbra

rabarbra

Rabarbra med hjernevinninger

rabarbra

Høsting: Rabarbra, plommer og valmue


Rabarbrahøsting i mai

Rabarbraen ble høstet første gang denne sesongen i dag, i varmt pinsevær og lykkefølelse for hobbygartneren. Her er lenke til oppskrift på rabarbrasaft som jeg laget av dagens fangst: http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=MainLeft_6127&Main_4489=6128:0:10,4560&MainLeft_6127=6181:1650485::0:6192:23:::0:0

Rabarbra-bra!

Rabarbra i kjømda!

Kapitulert rabarbra