Antall besøkende

2625629

Rhododendron, hortensia og andre skjønnheter

Det begynner å ta seg opp nå, i hagen. Hittil har det liksom vært de tapre tøffe små som har hatt frekkhet nok til å blomstre tross kjølige netter og uforutsigbart vær. Men nå, nå begynner de store gutta å briske seg for alvor. Rhododendronen på sørsiden av huset står i full flor nå, mens broren i vestbedet lar vente på seg. Hortensiaen er kjøpt i vår og den kan jeg ikke ta noen ære for i det hele tatt. Men pen er den. Og flere andre kommer til, mange i kledelig lilla, som man ser.
IMG_5890

IMG_5936

IMG_5939

IMG_5940

image

Dakar! Hortensia 4 dager uten vann

Sorry, fru Hortensia! Glemte å vanne før vi reiste fra deg sist! Dette skal ikke gjenta seg, jeg lover!
P1030914

Blandet resultat

Ikke alt man gjør i en hage i løpet av en sesong er like vellykket.

Til venstre ser man en stuehortensia som ble plantet ut i fjor etter å ha blomstret av inne. Jeg har flere slike rundt omkring i hagen. Felles for alle er at de kommer år etter år med masse bladverk, men jeg har til gode å se en blomst på noen av dem. Bortkastet arbeid, mao.

På bilde nr 2 fra venstre ser man agurkplanten som, etter å ha gitt den svimlende avling av  to – riktignok store, men alt for få – sylteagurker, idag ble tatt i luggen og pælmet ut av drivhuset. Bladene var begynt å visne, og det var åpenbart for selv den mest optimistiske hobbygartner at ingen flere av de bittesmå og piggete agurkknoppene ville ha nubbsjanse til å bli modne på denne siden av jul. Neste år må jeg starte tidligere med agurk hvis det skal være noen vits.

De to bildene til høyre viser orkideene som har hengt ute i plommetreet siden tidlig på sommeren. De er nå innvilget  midlertidig opphold i drivhuset i påvente av at de drypper fra seg og tørker i røtter og bark så de kan komme inn i hus igjen. Jeg har mine tvil om de vil overleve alt dette. For meg ser det ut til at det har vært for fuktig i sommer (også for dem), slik at det har kommet mose i barken som er i pottene. Det kan umulig finslige orkideer ha sans for i lengden. Ikke røffe gartnere en gang liker at det gror mose på tærne.

Hagehortensia

Foto: Francisco Ramos

Hagehortensia

Hortensia: noen verre?

Jeg akket meg nettopp over fagerbuskens sørgelige tilstand nå i høsthagen. Tenkte den hadde det spesielt vondt og vanskelig. Det var bare til jeg flyttet blikket bort på hagehortensiaen. Verre enn denne her er det vel vanskelig å få det.

Nykommere på tampen

Fra Anne Margretes hage mottok vi idag to busker som har hatt for liten plass der de sto. Det dreier seg om en hortensia og en parykkbusk.

Parykkbusk heter på latinsk: Cotinus coggygria

Her er lenke til mer om planten: http://www.nrk.no/programmer/tv/gronn_glede/planteguiden/?action=Plant&plantId=5083

 

Høstplanter i hagen

Hortensiene på plass

De to nye hortensiabuskene jeg fikk fra Hagen i Hemne er behørig utplantet idag. Jeg har tatt sjansen på å plante ut to hagehoprtensier på vestsiden av huset, siden det fungerte bra selv på en typisk stuehortensia som jeg nærmest brutalt kastet ut etter avblomstring i fjor. Syrinhortensiaen satt under plommetreet på østsiden. Siden de er surjordplanter puttet jeg en skikkelig spadeporsjon med tørre barnåler fra skogen nedi plantehullet og vannet godt. Hell & lykke på deres vei osv!

Rosa sjalusi

Som gartner skal man vokte seg for å peke ut favoritter i floraen. Min skyhøye entusiasme for den rosa opiumsvalmuen har fått flere av de andre plantene til å spørre: HVA MED OSS?!?!?! Særlig de rosa blondinene er frampå. Rett skal være rett. Her er det mange nydelige blomster på en gang. For balansens skyld skynder jeg meg til å sette inn bilder av noen av de mest urettferdig forurettede: Hortensiaen, pelargonia ‘Dronning Ingrid’, riddersporen, peonen og petuniaen ‘Nostalgia’. Jada, dere er kjempepene, dere også!