Antall besøkende

2625629

Ny vennehage: Eva’s hage i Vågå

Kjære kloke hageblogglesere: Min gode slektning Eva har nettopp fått seg en hage med umiddelbar nærhet til isbreer og fjell. Her er lenke til bilder av denne hagen: http://www.vågåflytte.com/?p=452&cpage=1#comment-981 . Hun har ikke hatt hage før, og tar imot tips og råd om alt mulig når det gjelder å komme igang med hagestellet!

4 kommentarer tilNy vennehage: Eva’s hage i Vågå

 • eva

  Puh! Skuldrene senkes, pulsen roer seg. Nå er jeg under trygge hagevinger.

 • Trine

  Hei igjen, Eva! Mamma sier: Eva kan trygt plante rabarbra ( Rheum rhabarbarum) – som er en staude -, den er svært herdig og kan dyrkes helt opp til herdingssone 8. Be henne gå inn på NRK1.no/hage og deretter til «Planteguiden», der hun vil finne alle andre planter som passer i høyereliggende strøk.

  Hils så mye!

 • eva

  Hurra, da må vi forsøke å få tak i rabarbarafrø/stiklinger/planter. Jeg gikk inn på NRK sine sider, der fikk jeg treff på åtte grønne trær og busker (ikke Ibsens ripsbusker, men noen andre buskvekster). Hvordan vet jeg hvilken herdingssone jeg tilhører? Og hva er egentlig definisjonen på mye sol vs. litt skygge?

  Akk, alle disse spørsmålene. Det pinlige er jo at jeg egentlig er oppvokst i hus med hage der jeg hadde min egen lille flekk, men der holdt jeg meg stort sett til det som vokste der i utgangspunktet (hvitveis, markjordbær osv.).

 • trinewa

  Hei, Eva:
  Deres klimasone finner du f.eks. på Det norske Hageselskapets hjemmesider : http://www.hageselskapet.no/portal/page?_pageid=33,265516&_dad=portal&_schema=PORTAL

  Med alle mulige forbehold, for jeg er selv på fosternivå i hageeier-utviklingen: Jeg foreslår at du aller først kjøper en løvrive og fjerner alt nedfallsløv fra i fjor. Da vil du se om det dukker opp noen løkvekster eller tidlige optimister som har vært der fra før dere kom. Så ville jeg vente til gresset begynner på få grønnskjær. Slå da til ved første skikkelige regnperiode og gjødsle over det hele (inkludert plen og bed og alt). Spør på hgesenteret hva slags gjødsel de anbefaler. Vi bruker noe halv-granulert som lukter småpyton (Viktor elsket å knaske det i seg), men som slutter med det ganske snart. Begynn i det små, en pen busk og noen krukker med sommerblomster og noen pelargonier, også i krukker. Ampler som Kalle kan dunke hodet borti når han passerer. Sånne trivelige småting. Dermed sjekker du om du egentlig liker og har tid til hagestell i denne fasen i livet. Hage koster også fort masse penger, hvis man blir entusiast. Veldig smar å starte pent og se hva som kommer seg på fjellet så du ikke bruker masse penger på ting som ikke har livets rett der oppe. Finn en pen hage i Vågå, ring på og si til eieren at du mener hagen er pen og be om tips om hva som gror. Kjøp deg uansett en god stol å sitte i og SE deg omkring i hagen. Da vil det helt nødvendige gjerne dukke opp av seg selv. Klem fra Trine kusine (P.S. Mamma kom seg ikke inn på hjemmesiden deres med den lenken jeg la inn her, derfor gikk hun via denne bloggen).

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>