|
Vår lokale spettmeis har foretatt denne utvendige isoleringen av glippen mellom vegg og tak på fuglekassen. Prisverdig innsats og imponerende resultat. Eneste feil med dette er at fuglekassa tilhører blåmeien som følge av alminnelig sedvanerett. Det ligger an til drama når blåmeisparet oppdager dette!
Det banket og kakket iherdig inne i meisekassen i furua på vestsiden, med en resonnans og en energi som bare kunne bety at det var en spettmeis eller en blåmeis der inne. På lang avstand så jeg et lite svart-hvitt-grått hode stikke travelt ut av fuglekasseåpnngen, og jepp, det var naturligvis en spettmeis. Som i fjor har den begynt å bearbeide alle fuglekassene innvendig så tidlig at selv ikke blåmeisen, som alle er enige om har sedvanerett på akkurat denne kassen, har rukket å komme seg på plass.
Stille listet jeg meg nærmere. Det banket og kakket og skrapte og kraslet videre der inne. Av og til tittet spettmeisen ut, men lot seg ikke affisere av mittt tiltakende nærvær. Til slutt sto jeg så nær kassen at jeg følte meg som en inntrenger. – Nå må da fuggelen bli forskrekket hvis han titter ut igjen, tenkte jeg. Men neida, absolutt ikke. Et kort og litt adspredt nikk var alt han verdiget meg der jeg sto en halv meter fra kasseåpningen med mobilkameraet på tett skuddhold.
Jeg klikket noen bilder i rask rekkefølge og trakk meg skyndsomt tilbake. Inspirert av innsatsviljen i fuglekassen droppet jeg å mase mer på vårstresset fjørfe og ruslet inn for å gjøre litt vårrengjøring selv.
Sjeldent besøk av en dompap på Kuretoppen idag. I tillegg kan vi notere oss for observasjoner av følgende pippipper i omgivelsene samme dato:
Kjøttmeis, spettmeis, blåmeis, gulspurv, grønnfink, pilfink, nøtteskrike, flaggspett, ringdue, kråke, skjære, svarttrost, Canadagjess, fasan.
Det har vært stille på fuglefronten i vinter, men det tar seg opp.
Foto: Francisco Ramos
Det er ikke bare oss hageentusiaster som vansmekter ved den iskalde marsmåneden dette året. Nå melder NRK om at trekkfuglene er flere uker forsinket http://nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.10964222 og at de som kommer gjerne dør av utmattelse, frost og matmangel http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.10963607 . Nitrist! Nå MÅ vårværet skjerpe seg!
Nedenfor ser vi imidlertid et par spettmeiser som på ingen måte lider nød. Boligen er nyrenovert og vann-og vindtett, ligger med umiddelbar nærhet til en velfylt foringsplass på Kuretoppen, og med lekker utsikt til Kurefjorden. Mitt inntrykk er at spettmeisene er fullt klar over at de har gjort et scoop. Tror det kan bli vanskelig for eventuelle sentkommende langveisfarende å ta seg til rette idenne kassen, sjekk det kvasse blikket til Hr.Riksløven på mønet her. Frua ser heller ikke ut til å være innstilt på diskusjoner.
Tilslutt må jeg nevne at jeg idag observerte to plilfinker på foringsautomaten. Det er første gang jeg har sett den fuglen her på Kuretoppen. Her er lenke til mer om pilfink: http://no.wikipedia.org/wiki/Pilfink
Foto: Francisco Ramos
Det synes som om et spettmeispar har bosatt seg i en av fuglekassene våre. Når jeg sier dette med noe tvil, så er det fordi vi ifjor opplevde noe av samme atferd hos spettmeiser – de kavet og pep og stresset inn og ut av kassen, inspiserte og kakket på kasseåpningen og gjorde livet surt for andre fugler som nærmet seg. Og så var det plutselig en dag bare slutt. Borte var de, null action. Uoverstigelige uoverensstemmelser i parforholdet, kanskje? Spør ikke meg. Jeg bare bor her, jeg.
Frua driver med interiørarbeid, mens gubben sitter på kvisten ovenfor og gauler advarende til potensielle konkurrenter. Spettmeislivet er et strev!
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|