Antall besøkende

2625629

Avansert entreprenørarbeid av spettmeis

Vår lokale spettmeis har foretatt denne utvendige isoleringen av glippen mellom vegg og tak på fuglekassen. Prisverdig innsats og imponerende resultat. Eneste feil med dette er at fuglekassa tilhører blåmeien som følge av alminnelig sedvanerett. Det ligger an til drama når blåmeisparet oppdager dette!
IMG_5646

Spettmeis igang med fuglekasseklargjøring

spettmeis_1Det banket og kakket iherdig inne i meisekassen i furua på vestsiden, med en resonnans og en energi som bare kunne bety at det var en spettmeis eller en blåmeis der inne. På lang avstand så jeg et lite svart-hvitt-grått hode stikke travelt ut av fuglekasseåpnngen, og jepp, det var naturligvis en spettmeis. Som i fjor har den begynt å bearbeide alle fuglekassene innvendig så tidlig at selv ikke blåmeisen, som alle er enige om har sedvanerett på akkurat denne kassen, har rukket å komme seg på plass.

 

Stille listet jeg meg nærmere. Det banket og kakket og skrapte og kraslet videre der inne. Av og til tittet spettmeisen ut, men lot seg ikke affisere av mittt tiltakende nærvær. Til slutt sto jeg så nær kassen at jeg følte meg som en inntrenger. – Nå må da fuggelen bli forskrekket hvis han titter ut igjen, tenkte jeg. Men neida, absolutt ikke. Et kort og litt adspredt nikk var alt han verdiget meg der jeg sto en halv meter fra kasseåpningen med mobilkameraet  på tett skuddhold.

Jeg klikket noen bilder i rask rekkefølge og trakk meg skyndsomt tilbake. Inspirert av innsatsviljen i fuglekassen droppet jeg å mase mer på vårstresset fjørfe og ruslet  inn for å gjøre litt vårrengjøring selv.

Innflytningsklar spettmeis venter utålmodig på fuglekasse-vårrengjøringen

Til grov og utakknemlig kjeftbruk fra meiser i alle furutoppene har Paco idag renovert og reparert alle fuglekassene våre. Det er tydelig at fuglene sover der om natten vinteren igjennom, for kassene var skitne og fuktige innvendig, alle sammen. Nå er samtlige fuglekasser ryddet og fine. Og ikke før hadde tålmodige Paco klatret ned av stigen, så var første spettmeis på plass i kassen på nordsiden av huset. Den var naturligvis ikke fornøyd med interiøret, og begynte umiddelbart å forandre på entreprenørens basisløsninger. Akkurat som mennesker. Nå hører vi at det hakkes og hamres intenst innvendig i kassen, med en lyd som av akustiske årsaker – som i en gitarkasse – bærer langt. Helt inn på soverommet vårt. Før kl 7 på en søndag. Pokker til nabo å pådra seg. Det samme tenker kanskje også spettmeisen der han gløtter ut under pausene i oppussingsarbeidet og blir forstyrret av oss som farter forbi vårlig nynnende med allverdens hageredskaper i ett kjør.
fulgekasse2bygge fuglekassefuglekasse1

spettmeis

Spettmeis forlot fuglekassen etter utmerket ingeniørarbeid

Et spettmeispar har jobbet med denne fuglekassen i ihvertfall en måned. Sist fredag hørte jeg et dunk på vinduet, og så an veldig svimmel og konfus spettmeis sitte på rekkverket på terrassen, der den forsøkte å ta seg sammen. Jeg er redd den fikk en skjebnessvanger skade av kollisjonen med stuevinduet, for dagen etter var det stille i fuglekasssen. Vi har fulgt kvasst med etter dette, og håpet det hadde ordnet seg. Idag trodde vi paret var tilbake i kassen, men ved nærmere ettersyn så vi at det var svart-hvit fluesnapper som drev og vurderte kassen for innflytting. Den latsabben gidder ikke ordne reiret sitt selv, men overlater til andre å stå for både grunnarbeider og interiørdesign. Vi fryktet at det skulle være egg i kassen fra spettmeisene, og Paco åpnet den derfor  for å se. Kassen var tom, ingen tegn til hverken egg eller unger. Men for et forarbeid det stakkers spettmeisparet har bedrevet! Se bare her!
fuglekasse4fuglekasse2fuglekasse1fuglekasse3

Dompap-hunn i tretoppen

Sjeldent besøk av en dompap på Kuretoppen idag. I tillegg kan vi notere oss for observasjoner av følgende pippipper i omgivelsene samme dato:
Kjøttmeis, spettmeis, blåmeis, gulspurv, grønnfink, pilfink, nøtteskrike, flaggspett, ringdue, kråke, skjære, svarttrost, Canadagjess, fasan.

Det har vært stille på fuglefronten i vinter, men det tar seg opp.
Foto: Francisco Ramos
Loquete

Dette er vår fuglekasse!

Det er ikke bare oss hageentusiaster som vansmekter ved den iskalde marsmåneden dette året. Nå melder NRK om at trekkfuglene er flere uker forsinket http://nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.10964222 og at de som kommer gjerne dør av utmattelse, frost og matmangel http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.10963607 . Nitrist!  Nå MÅ vårværet skjerpe seg!

Nedenfor ser vi imidlertid et par spettmeiser som på ingen måte lider nød. Boligen er nyrenovert og vann-og vindtett, ligger med umiddelbar nærhet til en velfylt foringsplass på Kuretoppen, og med lekker utsikt til Kurefjorden. Mitt inntrykk er at spettmeisene er fullt klar over at de har gjort et scoop. Tror det kan bli vanskelig for eventuelle sentkommende langveisfarende å ta seg til rette idenne kassen, sjekk det kvasse blikket til Hr.Riksløven på mønet her. Frua ser heller ikke ut til å være innstilt på diskusjoner.

Tilslutt må jeg nevne at jeg idag observerte to plilfinker på foringsautomaten. Det er første gang jeg har sett den fuglen her på Kuretoppen. Her er lenke til mer om pilfink:  http://no.wikipedia.org/wiki/Pilfink

Foto: Francisco Ramos
Nido

Travelt å være spettmeis

Det synes som om et spettmeispar har bosatt seg i en av fuglekassene våre. Når jeg sier dette med noe tvil, så er det fordi vi ifjor opplevde noe av samme atferd hos spettmeiser – de kavet og pep og stresset inn og ut av kassen, inspiserte og kakket på kasseåpningen og gjorde livet surt for andre fugler som nærmet seg. Og så var det plutselig en dag bare slutt. Borte var de, null action. Uoverstigelige uoverensstemmelser i parforholdet, kanskje? Spør ikke meg. Jeg bare bor her, jeg.
spettmeis2spettmeis1

Livet som spettmeis

Frua driver med interiørarbeid, mens gubben sitter på kvisten ovenfor og gauler advarende til potensielle konkurrenter. Spettmeislivet er et strev!
spettmeis3spettmeis2

Spettmeis på revirmarkering

spettmeis1

Spettmeisen synger fra den høyeste grana

spettmeis