|
Drivhustomatene mine har krevd masse stell hele våren og sommeren. De har ingenting å klage på, hverken når det gjelder gartneren eller været. Til gjengjeld ender de opp med å smake ingenting. I helga høstet jeg de fleste, moset dem sammen og laget tomatsuppe av det hele. Ferdig med den saken. Neste år blir det IKKE tomater i mitt drivhus.
Pjuskete plantevekst allerede i startfasen, svake for meldugg, griffelråte, mark og what-not. Til alt overmål blir de jo ALDRI modne, selv der de står i et varmt drivhus, i sørvegg, med nok vann hele tiden og i den beste sommeren i manns mine. Nei, nå kanster jeg inn håndkleet. Ikke mer drivhustomat på Kuretoppen. En ampel med cherrytomat, og kanskje en busktomat i et varmt hjørne utendørs, det er det jeg strekker meg til heretter. Det får være måte på særhet.
Så skjedde det altså iår igjen: jeg har fått griffelråte på flere av drivhustomatene mine. Det tiltross for at jeg har stelt dem som dronninger og til og med hatt en spiseskje aske i vannet. Neste år tror jeg jaggu jeg prøver meg på å dyrke noe annet der inne – drivhustomater krever masse stell over lang tid, er kjempeutsatt for alskens sykdommer og blir til alt overmål ikke særlig bedre enn de jeg får til en billig penge i butikken på hjørnet.
Mamma var innom drivhusjungelen igår og lurte på om det ikke skal være en viss kontroll på mendgen bladverk på slike planter. Jeg antar hun har et poeng, bla for å unngå sykdommer og sopp. Så idag har jeg barbert drivhustomatene etter prinsippet «Kort i nakken og fyldig ved ørene». Jeg tror dette var bra.
Ladies, gentlemen and gardeners: Mine aller første drivhusdyrkede tomater!
Igår kveld kjøpte jeg inn mengder med sekker med plantejord og fullførte rescue-aksjonen fra dagen før: Ut nå også med chili og paprika, ut med akeleier og andre små tøffinger til et bord på utsiden. Vi får kalle det gradvis tilvenning til uteklima.
Inn med 50-liters plantejordsekker. Laget så et sinnrikt system av støttetråder med forankring i dertil egnede hengekroker sendt med posten av Grønt Fokus. Så, tilslutt, slo tanken meg: hva i all verden skal jeg gjøre med alle de tomatene som kommer her etterhvert? Noen som har en ide? Eller skal jeg rett og slett skrote noen planter? Noen som trenger en halvveis framdrevet tomatplante?
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|