|
De tidligste staudene og løkplantene imponerer meg grenseløst. Det er fortsatt nesten ikke levelig utendørs, med kulde og sno og sparsomt med dagslys. Men opp av jorda skrur de seg, og som soldater står de, grønnkledt kamuflasjefargede og ufattelig motstandsdyktige. Hobbygartneren, på sin side, som også trosser vårhagens meteorologiske påkjenninger og ikledt fleecegensere og improvisert skotøy går og snuser i bedene etter livstegn, vet å sette ekstra pris på denne hagebotanikkens tapre falanks og gir til beste skamros og oppmuntrende tilrop før hun hastig piler inn og benker seg foran peisilden.
Knoppene til belladonna, eller galnebær, er blant de tidligste i hagen, når man ser bort fra narcissene som ofte titter opp allerede midtvinters når det er så mildt. Belladonna sine skudd minner imidlertid mer om hosta, staute og tøffe og trinne som de er. Hyggelig gjensyn med denne vårelskeren som ved nærmere ettertanke har flere egenskaper til felles med gartneren.
Den nyankomne Belladonna fra Hagen på Knatten kuret en ukes tid etter flyttingen. Nå er hun på klar opptur og ser seg forbløffet omkring. Sner det fortsatt i mai? Neida – det er bare plommetreet som har hatt noen hustrige dager med vind og mye regn og kjølig vær. Det ga opp og kastet alle kronbladene. Derfor ser det ut som det gjør i omgivelsene akkurat nå.
Anne-Lises hage på Knatten har mange flotte gamle plantesorter på lager. Idag var jeg så heldig å få en avlegger fra en spennende sort som heter Belladonna eller Galnebær. Den så litt deppa ut da jeg kom hjem med den etter en lang da på jobben, men den ble plantet ui nærheten av plommetreet, der det er en passe blanding av skygge og sol. Velkommen til Kuretoppen, Belladonna!
Latinsk navn: Scopolia carniolica
Her er lenke til mer om denne planten: http://www.akersmus.no/gamlehvam/?mid=506&pid=2253
|
Om siden Velkommen til Hagen på Kuretoppen!
Her vil du finne alle planter vi har i hagen, med bilder, latinske navn og lenker til andre sider med opplysninger om hver plante.
I kommentarene vil jeg skrive om endringer som skjer i løpet av året.
Det er mye glede og læring ved å få seg en hage. For tidligere byboere kommer det også overraskelser og mer sjokkartede opplevelser.
Det er ikke utenkelig det skjer endringer med gartneren underveis også? Sjekk i såfall under de de utenombotaniske postene i bloggen, som bla. 'Rapport fra hengekøya ', 'Gøy på landet', og 'Nei, hva?!?
Du må gjerne komme med råd og innspill til hagearbeidet mitt underveis - her i gården er foreløpig entusiasmen større enn kompetansen!
Beste hilsen Trine
(Stor takk til Karl-Kristian Waaktaar for hjelp med å sette opp bloggen)
Abonner på nettstedet via epost
|