Antall besøkende

2625629

Sådd idag: Primula, lewisia, tyrihjelm og blodbeger

Iår har jeg satset på noen frøsorter som for meg er litt nye. Blodbeger er er kjent og kjær sommerplante som Rigmor i Krepsemors hage har skaffet meg frø til i to sesonger hvor jeg selv ikke fikk frø fra egne planter (aner ikke hvorfor det av og til ikke blir noe av, bra noen kan dette bedre enn meg!). Den tidligste av frøene i sesongen, og viktig markør for at våren er i gang her på Kuretoppen.

Primula er ny for som såplante for meg, og kanskje er jeg allerede litt sent ute her. Her kommer lenker til de to typene primula jeg har sådd idag: Primula Vulgaris :https://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris
og Primula malacoldes: http://www.plantsrescue.com/tag/primula-malacoides/

Lewisia har jeg hatt stor glede av som vårblomstrende plante med flashy lekre farger i drivhuset så tidlig at bare påskeliljene, ranunkler og perleblomster har matchet den. Dessverre eter rådyra lewisia som smågodt, og dermed har det vært vanskelig å plante dem ut når temperaturen har gjort det utrivelig varmt for lewisia inne i drivhuset. Lewisia fra frø er første gang for meg. Den skal først såes og spires fram i 4 uker inenndørs, så skal den stå kaldt en stund, leser jeg meg til å pakken. Hver sin smak!

Tyrihjelm har jeg aldri hatt her før, og den gleder jeg meg til å bli kjent med. Den er sådd og satt rett ut i kulda på terrassen idag, under en snudd krukke med hull i. Den skal visst helst ha snødekke, men siste ukes varmegrader har skapt vårstemning og bar bakke over hele hagen.
Her er lenke til mer om Tyrihjelm: https://no.wikipedia.org/wiki/Tyrihjelm

IMG_4331

Årets første blodbeger-spire hilser på verden

blodbeger spire 2015

Blodbeger fra samme morplante med ulik bladfarge

To blodbegerplanter, fra frø fra samme blodbegerplante, begge sådd sist januar og vokst opp sammen, men bosatt i ampler på hhv husets østvegg (venstre bilde) og vestvegg (høyre bilde) har gitt helt ulik farge på bladverket. Den på østveggen har blitt helt vinrød, den på vestveggen er helgrønn. Interessant miljøeffekt.
P1080139P1080140

Betenkt blodbeger plantet ut i ampler

Æ’kke dette litt for tidlig, da? spør blodbegerplantene mine der de henger nyutplantet i alskens ampler og lengter tilbake til drivhusets lune ly. Neida, sier jeg, ut og vokse nå! Dette er ikke noen feriekoloni for dere!
blodbeger

Årets første spire: blodbeger

Elleve dager etter å ha blitt sådd spirte den første av mine blodbegerfrø, høstet av egen avling fra forrige sesongs generøse frødonasjon fra kollega hageblogger Krepsemor. Ser du, Krepsemor, hvilke spirevillige blodbegerfrø du ga meg ifjor vinter? Hjertelig takk!
P1040012

Endelig fikk jeg til blodbeger

Etter to sesonger med null spiring i blodbegerfrø fra Zimtrade ble jeg hjulpet av kollega hageblogger Krepsemor. Hun sendte meg frø fra egen avling, og her ser man dermed den aller første blodbeger i blomst i Hagen på Kuretoppen. Takk igjen, Krepsemor!
P1000765P1000766

Blodbeger etter prikling: Det är skönt med egen kupé!!

Med pinsett, Nillebriller og store etiske anfektelser priklet jeg blodbegerspirene igår. Det er jo helt vilt å kaste så mange fine planteynglinger rett i søpla. Men det er åpenbart et poeng å gjøre det likevel. I løpet av natten hadde de få som fikk bedre armslag ved at de plasskonkurrentene forsvant vokst omlag en halvmeter (more or less).
003

Hurra i postkassen: spirevillige blodbegerfrø fra Krepsemor!

En omtenksom og raus hagebloggervenn, ‘Krepsemor’ fanget opp mitt hjertesukk forrige helg over manglende spirefrekvens hos min Blodbegerfrø for andre år på rad. Tror du ikke hun rett og slett sendte med en god ladning av egenproduserte frø i posten?! Her er endel av frøene drysset frisk og eksperimentelt i spirekassen, noen alene og noen sammen – her gjelder det å prøve ulike metoder så ihvertfall et par av dem slår til. Så hadde jeg på endel jord på toppen og vannet godt. Dette har jeg tro på!! Kjempemessig, hjertelig takk, Krepsemor!!! Jeg skal holde deg oppdatert på bloggen her om dine Blodbegerfrø sin ve og vel her på Kuretoppen!
001