Antall besøkende

2625629

Kul zinnia

Zinnia med matchende humle

Zinnia med humle

Vakre Zinnia (dessverre ikke hjemmeprodusert)

Fotos: Francisco Ramos
untitled-1-8untitled-1-7

Tror jeg gir opp disse: zinnia, tagetes og nellik

Zinniaen dør nok for meg, frykter jeg. Tagetes klarte jeg fint å dyrke fra frø i fjor, men etter å ha lest at brunsnegler elsker tagetes mistet jeg liksom entusiasmen for å stelle tagetesspirene mine iår. Nellik er bare tull – dette er andre året jeg prøver meg på dem fordi de ser så utrolig fine ut på brosjyrebildene. Men de er bare slangete og spinkle og ikke noe tess. I komposten med dem.
025010009

Skrantne zinniaer

Jeg har fulgt med zinniaene en ukes tid etter at jeg oppdaget tegn til misnøye hos flere av plantene. Idag syns jeg at enda flere virket shaky, for å si det mildt. Oppdatering følger.
002001

Tufs zinnia

På morgenen igår var jeg innom spireboden og vannet litt. Da var humøret på topp i hele spirebefolkningen. En halv time senere oppdaget jeg at denne og ihvertfall en fem-seks til av zinniaplantene var begynt å få innskrumpede blader. Dette skjedde uavhengig av om plantene sto sammen eller ikke. En koordinert innsykning hos samme plante på tvers av ulike plantebrett. Tilsvarende har jeg faktisk lest om på hagebloggernes side hos Hageselskapet. Nå begynner jeg å tro på kvanteteori.
011

Zinnia ompottet

Da fant jeg ut av det til slutt, altså hvordan Zinnia skal prikles og ompottes. Spirene jeg sådde forrige helg kom opp så fort og entusiastisk at jeg opplevde det som et påtrengende gartneransvar å sørge for at de fikk de beste kår for videre vekst. Jeg lette og søkte på Google. Litt unødvendig, ettersom svaret vel når sant skal sies sto på frøpakken. Youtube er også et utmerket medium for demonstrasjoner av hageatferd av alle slag. Det er ikke lenge siden jeg der fant mange gode (og noen ganske dårlige, naturligvis) presentsasjoner av hvordan man deler Dahlia-knoller. Og idag fant jeg det en bra snutt om dyrking av Zinnia : http://www.youtube.com/watch?v=iAS98hCG8ro
Zinnia skal etter første spiring ompottes en plante i hver potte, de skal stå veldrenert og tåler for mye tørke bedre enn for mye fuktighet. De skal mao stå helt motsatt av slik de sto  og tilsynelatende storkoste seg i spireboksen, nemlig til knes i vann. Vel, nå er de priklet (au, au!) og ompottet tørt og fritt etter min beste evne. Ballen er nå dere, mine venner Zinniaer!
072

Zinniaen spirer i massevis: men hva nå?

Zinnia er en ny plante for meg. Vet ikke hvordan den ser ut, egentlig, bare nydelig bilde på frøpakken. De har spirt som bare juling, som man ser, men spørsmålet er nå: skal jeg ompotte dem enkeltvis, eller skal de stå tett-i-tett som jeg ville gjort med f.eks. ringblomster? Glad for tips!
044

Zinnia sådd før frokost

Mulig jeg framstår som noe overivrig amatørgartner for tiden. Realiteten er at jeg stormer ut til spireboden nesten før jeg har fått opp øynene, og det meste av dagens ‘hagearbeid’ var unnagjort før frokost idag. Dette med ‘før jeg har fått opp øynene’ forklarer trolig hvorfor det ser ut til at frøene er sådd i en søledam med bølgehøyde på 3 meter og storm i kastene. Her i gården satser jeg alt på at Darwin hadde rett. P.S. Ifølge frøposen skal Zinnia såes på overflaten og ikke dekkes med jord. Hvis noen har erfaring med at dette er feil er jeg glad for råd!
002