Antall besøkende

2625629

Høstfin japanlønn

Nyinnkjøpt på årets hagemesse: bonsaifiken

Så får vi lys i en enebærbusk-busk

Det er alltid en viss spenning knyttet til monteringen av julelys i eineren på gårdsplassen i adventstiden. Einebærbusken er høy og svak, man må bruke stige for å forankre lyslenkene i toppen, og utfallet for montørens side er avhengig av gymnastiske ferdigheter og reaksjonsevne ut over det vanlige. I tillegg kreves det utstrakt kommunikasjon mellom høythengende stigemannskap og roterende bakkemannskap for å få den rette dreisen på plasseringen av lys og kabler, noe som ikke nødvendigvis klaffer med vær, føre og dagsform. Noe skjevt ble treet, fra alle vinkler, faktisk,  , men husfreden raskt gjenopprettet tross påkjenninger. Mer kan man nesten ikke forlange. 
img_8935

Pjusk prydkirsebær

Etter endt blomstring har liksom dette japankirsebærtreet fallert fullstendig. Det kan være tørke; det er lenge siden det regnet nå (jeg klager ikke!), men jeg tror også det er en sykdom eller et eller annet dyr som angriper bladene. Synd, dette er egentlig et vakkert tre.
IMG_6106

Ny giv for mitt japanske vannspeil

Jeg var på Dyhre gartneri i helga og ba om råd for å å oppgradere ett av mine klart tullete hageprosjekter, nemlig det såkalte japanske vannspeilet. Råd fikk jeg, som alltid hos Dyhre, der de har både kompetanse og faglig glød så det holder. Joda, vannspeil med japansk dreis tok min rådgiver på ramme alvor, og han foreslo følgende innkjøp i rask rekkefølge; japansk lønnetre, bregner og MYE mer hvit stein. Og så sa han at jeg burde gå hjem og studere bilder av japanske hager, lage meg et indre bilde av hvordan jeg vil ha det, og så bare holde på det bildet uansett hvilke utfordringen aV PRAKSISK ART JEG VILLE FÅ UNDERVEIS. Så her ser man at jeg har fulgt ihvertfall to av rådene, nemlig lønnetreet og bregnene. Stein blir det til uka. Det er tullete, som sagt, det er langt fra Kuretoppen til Japan, så illusjoninnslaget er sterkt, men du verden så morsomt det er likevel!

Latinsk navn på det japanske lønnetreet mittt er Acer palmatum Atropurpureum. Her er lenke til mer om dette treet: https://en.wikipedia.org/wiki/Acer_palmatum

Latinsk navn på min nyervervede bambus er Fargesia murelae Simba, med lenke til mer her: https://en.wikipedia.org/wiki/Fargesia_murielae

IMG_5721

IMG_5727

IMG_5728

IMG_5726

Enda en blomstrende skjønnhet: japansk prydkirsebær

IMG_5723

Prydkirsebær rett før utsprang

Det er vel ikke utsprang det heter, men man forstår hva jeg mener. Og dette blir sveisne saker, ser allerede blomster i noen av knoppene. Jøss oh jøss for en fantastisk årstid!
IMG_5564

Overvintrede bougainvillea og stuelønn priser våren

IMG_4418 IMG_4420

Stuelønn med intens blomstring før vinterlagring

Foto: Francisco Ramos
til_Trinetil_Trine5

Slutt på staudekaos ved inngangspartiet

I utgangspunktet var det friskt og fint med masse stauder i sørbedet ved innganspartiet. Så ble det etterhvert betydelig friskere enn fint, og tilslutt var det bare vilt og kaotisk. Så da slo vi til, familiens sjefsgartner og jeg, og grov opp det hele og plantet små bunndekkende barbusker i stedet. I farta husker jeg selvfølgelig ikke hva disse nye bartrærne het, men her er ihvertfall resultatet til høyre. Personlig syns jeg det kan virke som om syrinhortensiaen i bakgrunnen ved veggen nå virker litt forskrekket og avkledd, liksom, men det er sikkert noe den vil venne seg til. Nå er det bare å vokse og bre seg utover for de små eviggrønne.

Siste: De nye småbuskene i sørveggen kalles Microbiota decussata . Her er mer om denne slekten planter: https://no.wikipedia.org/wiki/Microbiotaslekten
P1100151IMG_3693