Antall besøkende

2625629

Humlehotellene fiks ferdig

humlehotell1humlehotell5humlehotell4 humlehotell3 Humle_hotel

Smart: Fuglekasser istedet for insektmiddel

Nyhet fra NRK: Kommune setter opp masse fuglekasser og slipper dermed å bruke insektmidler i parker. Bra!
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.10980747

Humle-app

NRK skriver om ny app som bidrar til å identifisere og registrere humlearter i Norge:
http://nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8197871

Vanning av krukkeplante: spacet utseende, men smart i drift

 

Er det E.T.som har satt ned en avlegger her ved rota av en stueplante? Nix. Det er bare en vanningsdings jeg kom over her om dagen. Det ser overjordisk ut, men funker bra.

Vanningssystem med tvilsom effekt

Mitt sinnrikt konstruerte vanningssystem med kapillærmatte i en trappetrinnsmodell har nå stått en uke. Spirene har ikke dødd av tørst. På den annen side hadde jeg vannet godt i jorda før jeg dro. Kapillærmatta er våt, men jeg tror ikke jeg ville satset pensjonen min på at dette skulle løse alle tørkeproblemer i spireleiren. Man må nok følge med uansett.

Vanningssystemer: realiteter og potensialer

Sjekk dette (forhåpentligvis) ultrasinnrike vanningssystemet jeg har montert inne på Spireboden! Kjernen i anlegget er den nyanskaffede kapillærmatten, som skal være rå til å trekke til seg og deretter holde på vann. Den er drapert slik at den holder til i to kar samtidig: Det nederste karet der spirene står, og det andre som er litt opphevet bakerst og som er fylt med vann. Så er da ideen at vann fra øverste kar skal tilflyte det som står nederste kar i en behagelig porsjonert og aldri uttømmende mengde.

Vakkert tenkt. Nå gjenstår bare praksis. Jeg har i den forbindelse endel skremmefantasier i bakhodet. En er at det kanskje skulle vært omvendt, altså at vannet trekker oppover i kapillærmatter. Det ville vært ikke bra – vitsen med hele konstruksjonen ville da vært tvilsom. En annen frykt er forankret i min kjennskap til egen dårlige finmotorikk i kombinasjon med det opphøyde karet med vann. Det er en tanke jeg nekter å forfølge videre. Akkurat nå sier vi bare ‘So far, so good!’

Kapillærmatte for tørste spirer

– Hva i h… er dette?, spurte min elskede da jeg kom hjem fra Posten og pakket opp den digre esken fra Grønt Fokus.

– En kapillærmatte, sa jeg, skittviktig, som om det skulle forklare noe som helst for en utenforstående.

Enhver gartner med mer enn 1 års fartstid vil selvfølgelig forstå hva jeg nå var i gang med.

Men hvis også du lurer på hva i h… jeg skulle med dette, les da neste post her på bloggen!

Lurt av plantekatalogene

En våken blogger, Bille på Skyggebalkongen, viser her  i en ny post hvordan den antatt seriøse planteleverandøren Bakker stiller med sterkt retusjerte bilder (inkludert kopierte og innlimte blomster) i plantekatalogen deres : http://skyggebalkongen.blogspot.com/2012/01/finn-fem-feil-i-plantekatalogen.html

Jeg har sendt en mail til Bakker idag med lenke til Bille og opplyst dem om at vi ønsker reelle planter, ikke juks og fanteri.

Flor & fjære: imponerende tropisk hage på øy utenfor Stavanger

Her er tips til et fantastisk reisemål for hageinteresserte: Flor & fjære i Stavanger. Utsendte medarbeidere bekrefter at det er minst like vakkert i virkeligheten som på bildene. Sjekk også dere hageblogg, der de har en liste over alle plantene på øya.

http://florogfjare.no/norsk#nytelse-av-en-annen-verden

 

 

 

Stalltips fra Anne-Lise: Skråtobakk mot lus

Jeg har fått en kjempegave fra Anne-Lise, nemlig en pakke vaskeekte skråtobakk. Min oldefar ville ha blitt grønn av misunnelse. Sammen med pakken lå følgende brukerrettleiing:

‘Her får du skråtobakk til å kvele lusa med. En bit/stand skråtobakk løses opp i 1/4 liter kokende vann. Filtrer gjennom kaffefilter. Bland med grønnsåpevann: 1/2 dl grønnsåpe til 1 l vann. Sprøyt plantene 2 ganger i løpet av ei uke. Et av mine beste hagetips. Gjør susen! 

Hjartans takk, Anne-Lise! Ved neste lus-møte stiller jeg bevæpnet til bremmen!