Antall besøkende

2625629

Med erteblomster fungerer endelig snittblomstbedet etter intensjonen

Ideen om et snittblomstbed var knakende god, syns jeg. Ifjor var første sesongen jeg testet konseptet. Til min overraskelse fungerte det ikke så bra som opprinnelig tenkt. Noe av problemet var at jeg ikke hadde hjerte til å snitte de blomstene som sto plantet der. De var så fine der de sto. Hovedproblemet var imidlertid at dårlig research på forhånd gjorde at de plantene jeg hadde i bedet ikke egnet seg til snitt. De blomstret, og så døde de. Ikke noe remontering, ikke noe fornying. Dermed ble bedet styggere og styggere, og jeg ble mer og mer oppgitt.

I år har jeg satset primært på erteblomster, blomkarse og sommergeorginer i dette bedet. I bakkant har jeg satt rosekattost og nicotinia. Fine de og, så dette funker bedre. I tillegg kommer de selvsådde ringblomstene som har frødd seg etter blomstringen i fjor.
Men når først erteblomstene kommer i blomst er det ikke ende på det, bare man sørger for å klippe blomstene før de belger seg. Da har man nydelige blomster med skjønn duft i krukker og vaser innendørs og over alt i lang tid. Selve bedet begynner nå å bli passe utflytende og kaotisk, som man ser av nederste bilde. Men man kan ikke forlange alt heller. I år vil jeg karakterisere snittblomstbedet mitt som ganske vellykket, faktisk. Når snøen kommer skal jeg sette meg ned og finne ut mer om hvilke planter som egner seg der for sesongen 2017.

img_8015

img_7967img_7968img_7969img_7970img_7971

img_7966

Erteblomst-dilemma: snitt eller la stå?

I Norsk Hagetidend leser jeg meg til at erteblomster må klippes jevnt under blomstring for å forhindre at planten utvikler belger. Etter det betrakter den seg nemlig som tilfreds med sesongen og legger inn årene. Så idag har jeg høstet erteblomster til svetten drev. Det er greit det, det ble jo pent i krukker og vaser, som man ser av bildet. Mn derimot ble det jo helt blomstertomt der erteblomstene opprinnelig sto og blomstret. Det var ganske pent, det også, inntil jeg kom med saksa. Jeg innser at det (blant annet) er derfor jeg ikke er så god på dette med snittblomster – jeg vil gjerne at det skal bugne overalt – hele tiden – og da kan man jo ikke gå omkring med ljåen og skjære ned for fote!
ertablomst

Spirer på geledd: erteblomst og blomkarse i kjømda

P1040911P1040912

Spiring hos nysådd blomkarse og erteblomst

Jeg har i flere omganger truet årets blomklarse-og erteblomstfrø med at jeg ikke ville ha noe av råtning på rot denne sesongen. Som man ser virket advarslene. Her spirer det etter bare to dager. Utmerket. Det enkleste er pistol.
erteblomstblomkarse

Nysådd inne: Frø av erteblomst og blomkarse

Hør her, erteblomst- og blomkarsefrø: nå gjelder det å spire så det ryker rundt ørene! Jeg vil ikke høre snakk om noen repetisjon av fjorårets lidelsesfulle såing av stadig nye frøposer som endte i råtnende frø og nullspiring. Nå har jeg gjort dette her etter alle kunstens regler. Gjør som Dronning Ingrid-pelargoniene, som står i vinduskarmen så frodige og fine tiltross for en semmer start ettter vinterdvalen, skyt skudd! Nå er det opp til dere, gutter!
014

Erteblomster og blomkarsefrø, listen carefully: I will do this only once!

Ifjor satte jeg erteblomst-og blomkarsefrø til forspiring TRE ganger før det endelig ble noe utav det. Feilen var trolig at jeg startet for tidlig på året. Typisk. Så denne gangen har jeg stagget meg selv kraftig. Ikke så å forstå at jeg ikke hadde LYST til å så dem tidligere. Men jeg stagget meg, som sagt. Jeg har kastet nok spirer som bare råtner i jorda uten å bli til noe som helst. Men nå er det snart mai – more or less – og NÅ er jeg i gang! Her ligger frøene i bløt til i morgen – erteblomster i grønn kopp og blomkarse i oransje (eller var det omvendt?). Uansett, i morgen skal de i jorda, og da vil jeg ha FULL SPIRING i på alle plugger! Disse to plantesortene utgjør nemlig basisen i sommerblomstbesetningen på Kuretoppen. Uten disse, ingen sommer! (Ved nærmere ettertanke: I sesongen 2012 var det ingen sommer selv MED erteblomster og blomkarse i hagen, men det var ihvertfall ikke min skyld!)
erteblomst

Venter på vår

Nykjøpt iår: klatrestativ for erteblomster. Da gjenstår det bare å plante erteblomstene.Etter fjorårets irriterende frøsåing, der flere årganger frø råtnet i pottene før de hadde åpnet seg, holder jeg denne gangen disiplin på lysten til å sette dem i jorda for tidlig. Både erteblomster og blomkarse trenger et minimum av lys og varme for å få livsmot nok til å spire. Den innstillingen kan man egentlig godt leve seg inn i. Hører du, vår? Nå får du pinadø se til å komme!
waiting

Ikke alle ekspertråd funker

Claus Dalby er morsom å høre på, og kjempeflink, naturligvis. I vår lot jeg meg inspirere til å følge et av  hans råd, nemnlig å plante selvsådde erteblomster i  en slags verandakasse og la den klatre inne i drivhuset. Nå på tampen av sesongen har jeg følgende å si om dette:

1) Ikke klipp erteblomsten tidlig for slik å stimulere til sterkere vekst, slik han sier. Jeg gjorde det og tok dermed knekken på fire av mine mest fremadstormene erteplanter.

2) Ikke forvent rik blomstring og rafft bladverk på erteblomster som står i drivhus. Av alle de erteblomster jeg har på eiendommen nå, er de inni drivhuset de desidert med pinglete.  Se bare bildet til venstre her.

3) En ting skal Dalby få rett i: erteblomster lager en fantastisk deilig duft i drivhuset. Selv med den stusslige blomstringen her er det helt nydelig å trekke pusten der inne selv nå som alt annet er neste dødd ut.

4) Lytt til erfarne fjellfolk, men grav deg først og fremst  ned i tide.

Erteblomster på opptur i drivhuset

Danske Claus Dalby plantet erteblomster på denne måten i et TV-program jeg så på

Blide erteblomster