Antall besøkende

2625629

Sparsom avling, mest til pynt: tomat, druer og blåbær

BAMA trenger ikke føle seg truet av produksjonen her på Kuretoppen verken på druefronten, blåbær eller tomat iår heller. Men dekorative er de jo.
IMG_7632

IMG_7631

IMG_7629

Namnam i vente: ampeltomater!

Jeg kjenner min begrensning: Tomater får jeg egentlig ikke til. Det vet jeg nå etter mange år med store anstrengelser og dårlig uttelling. Men en ting funker: jeg kjøper en skikkelig ampelplante med cherrytomater fra et godt gartneri i nærheten, og så gjødsler og vanner jeg bare jevnt. Der er avlingen garantert. Hvis den utrolig kravstore basilikumplanten min nå gidder å overleve min omsorgfulle pleie så blir dette, i kombinasjon med god olivenolje og litt salt, skikkelig middelhavssnadder.
IMG_6995

Overlesset ampeltomat puster ut i skyggen

P1070517P1070518

Typisk kortreist mat

Egenproduserte paprika og ditto tomater. Nam!
P1020508

Drivhustomatene begynner å modnes

P1020104P1020103CherrytomatP1020051

Prøver med aske mot griffelråten på tomatene mine

Alt skal nå vederfares en stakkars ihuga hobbygartner. I forfjor råtnet tomatene mine i samme øyeblikk som de var plukket. Det skjedde året før også. Null oppbevaringstid. Utløpsdato igår. Helt ubrukelige, med andre ord, og gode på smak var de heller ikke. Iår oppdaget jeg at det var kommet store brunsvarte områder på de øverste Tiarella-tomatene mine i drivhuset, omkring der blomsten hadde sittet. Et kjapt internettsøk sannnsynliggjør at det denne gang dreier seg om en tilstand med det utrivelige navnet ‘griffelråte’. Isåfall har mine omhyggelig pleiede, vannede og gjødslede tomater likevel klart å tilegne seg en mangeltilstand. Nå er det kalsium de ikke har fått eller kanskje mer sannsynlig ikke klarer å ta til seg. Makan til vanskelig vekst å få til.

Vel, de samme internettkildene påstar det skulle være mulig å avhjelpe kalsiummangelen med å tilføre 1 ss aske fra vedovnen sammen med mye vann. Alternativet er å sprute en blanding med kalksaltpeter direkte på bladene. Ettersom peisen vår typisk nok ikke er renset på en god stund har vi rikelig med aske, så da går jeg for det. Så får vi se om det bekommer de grønne kulerunde vel, eller om de finner på noe nytt de syns jeg skal skaffe dem på timen. I verste fall har de jo gode tomater på Rimi også.
P1010699

Tomater og agurk likevel

Takket være initiativ fra hhv Anne-Lise og Fredrik blir det tomater og agurk i drivhust i sommer. I forfjor ble det for mye tomater på meg, og de var heller ikke gode. Iår har Anne-Lise gitt meg tre sorter tomat som hun har sådd hjemme og gitt meg som planter: Tiarella, Gardener’s Delight og Chocolate Cherry. Og så har Fredrik flyttet inn drivhusagurken han fikk av meg som frø til bursdagen sin. Godt man har venner som tenker fornuftig – det hadde ikke blitt noe skikkelig drivhus uten litt grønnsaker å knaske på til sommeren.

tomat_tiarellatomat_gardeners_delighttomat_chocolate_cherryagurk